ßßß Cookit - przepis na Naleśniki budyniowe

Naleśniki budyniowe

nazwa

Wykonanie

Gdy jakiś czas temu zobaczyłam przepis na naleśniki budyniowe, wiedziałam, że muszę je wypróbować. Moje przeczucie mnie nie zawiodło - zakochałam się w nich od pierwszego gryza! Niesamowicie delikatne i pachnące, idealne do słodkich dodatków (choć pysznie smakują też bez niczego)- nadają się na śniadanie, lekki obiad, podwieczorek i kolację. Po prostu rewelacja :)
SKŁADNIKI:(na 2 zwykłe lub 3 cieniutkie naleśniki)
1 jajko
1/2 szkl mleka
paczka budyniu (40g) - smak dowolny
1 łyżka mąki
1/2 łyżki cukru
1 niepełna łyżka oleju
szczypta proszku do pieczenia
1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać trzepaczką ręczną lub mikserem. Ciasto wyjdzie naprawdę rzadkie ale takie ma być:)
2. Na dobrze rozgrzaną suchą patelnię wylać połowę ciasta (lub 1/3 jeśli naleśniki mają być cieniutkie). Smażyć na małym ogniu (gdy ciasto zgęstnieje szybko się przypiekają) z obu stron.
Uwaga: po przewróceniu na drugą stronę naleśnik może się troszkę odkształcać (brzegi podnoszą się do góry) - można go przyklepać lub po prostu zdjąć z patelni, odczekać chwilkę aż "oklapnie" i wtedy dosmażyć.
Podawać z dowolnymi dodatkami - u mnie wersja deserowa z kremem czekoladowym i płatkami migdałów.
Wersja dla córci - z jej ukochaną konfiturą jagodową.
Inspiracja: Waniliaaa
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/04/nalesniki-budyniowe.html