Wykonanie
Lubicie muffinki? Kiedyś raczej nie
jadłam tych babeczek, mimo że tyle ludzi się nimi zachwycało. Jakiś czas temu kupiłam pierwsze opakowanie jakiejś firmy, gdzie wystarczyło dodać
jajko i
olej, a po chwili miałaś muffinki. Zasmakowały mi, ponieważ właściwie się nie narobiłam, a muffiny były bardzo dobre. Po co jednak kupować gotowe, skoro mamy możliwość zrobienia ich samodzielnie przy niewielkim nakładzie pracy i czasu. Mimo, że może się to wydawać mozolne i nieopłacalne, to zapewniam, że te babeczki robi się szybko i przyjemnie, a do tego smakują naprawdę wyśmienicie. Wczoraj zrobiłam je z
jagodami i wyszły pysznie. Zachęcam, bo nic nie zastąpi tych samodzielnie przygotowanych :)
Co potrzebujemy:1
jajko125ml
oleju350g
mąkiszklanka
mleka130g
cukru1 paczuszka
cukru waniliowego2 czubate łyżeczki
proszku do pieczeniaok 200g
jagódZ porcji wyszło mi 19 muffinek.1. Suche skladniki mieszamy z mokrymi. Miksujemy na gładką masę lub mieszamy - ciasto wtedy może
mieć grudki, ale jest bardziej puszyste. Następnie dosypujemy
jagody i delikatnie mieszamy, aby nie zrobić z nich paćki ;)2. Przekładamy ciasto do formy na muffiny lub do papilotek. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min. (Po 15-20 min muffiny były już dobre, jednak mało zarumienione, więc przytrzymałam do około 30 min, aby nabrały koloru)SMACZNEGO