Wykonanie
Bardzo lubię
jagody, choć najbardziej w sezonie.Doskonałe do koktajlu, ale równie świetnie sprawdziły się w muffinkach.Proste, wręcz błyskawiczne i na prawdę pyszne…
Jagodowe muffinki są bardzo proste do przygotowania.W jednej misce mieszamy składniki "suche", w drugiej zaś "mokre".Do "mokrych" wędrują "suche", krótko mieszamy i tyle.22 minuty w piekarniku i deser gotowy:)
Przepis na
jagodowe muffinki jest uniwersalny.
Jagody można zastąpić innymi ulubionymi
owocami, np.
bananami.Będą równie smaczne:)Pozdrawiam,
AsiaI jeszcze jedno zdjęcie, tzw. robocze:)Spójrzcie jaki kolor!
Składniki (10 sztuk):300 g świeżych
jagód1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mleka1 łyżeczka esencji waniliowej1/4 szklanki
oleju roślinnego1
jajkoPrzygotowanie:3/4
jagód rozgnieść widelcem. Resztę pozostawić w całości.W misce 1 wymieszać składniki "suche":
mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier.W misce 2 wymieszać składniki "mokre":
mleko, esencję
waniliową,
olej i
jajko.Do składników "mokrych" dodać rozgniecione
jagody oraz te, które pozostały w całości.Wymieszać.Do składników "mokrych" dodać "suche" i wymieszać.Masę przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-22 minuty.Smacznego!