ßßß Cookit - przepis na Muffinki jagodowe - mocno fioletowe

Muffinki jagodowe - mocno fioletowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię jagody, choć najbardziej w sezonie.
Doskonałe do koktajlu, ale równie świetnie sprawdziły się w muffinkach.
Proste, wręcz błyskawiczne i na prawdę pyszne…
Jagodowe muffinki są bardzo proste do przygotowania.
W jednej misce mieszamy składniki "suche", w drugiej zaś "mokre".
Do "mokrych" wędrują "suche", krótko mieszamy i tyle.
22 minuty w piekarniku i deser gotowy:)
Przepis na jagodowe muffinki jest uniwersalny.
Jagody można zastąpić innymi ulubionymi owocami, np. bananami.
Będą równie smaczne:)
Pozdrawiam,
Asia
I jeszcze jedno zdjęcie, tzw. robocze:)
Spójrzcie jaki kolor!
Składniki (10 sztuk):
300 g świeżych jagód
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/4 szklanki oleju roślinnego
1 jajko
Przygotowanie:
3/4 jagód rozgnieść widelcem. Resztę pozostawić w całości.
W misce 1 wymieszać składniki "suche": mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
W misce 2 wymieszać składniki "mokre": mleko, esencję waniliową, olej i jajko.
Do składników "mokrych" dodać rozgniecione jagody oraz te, które pozostały w całości.
Wymieszać.
Do składników "mokrych" dodać "suche" i wymieszać.
Masę przelać do formy na muffinki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20-22 minuty.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2014/06/muffinki-jagodowe-mocno-fioletowe.html