Wykonanie
Kruche, soczyste, smakowite
mięsko pod pierzynką z
marchewki,
cebulki,
papryki,
pieczarek i
sera żółtego. Na prawdę przepyszne!Całość można przygotować dzień wcześniej, a później tylko przełożyć do naczynia żaroodpornego i dalej wszystko robi się samo . Dzięki temu stanowi idealną propozycję na leniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości.
SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag
mięsa - porcja dla 3 osób)40-50 dag
schabu* w plastrach30 dag
pieczarek1
papryka czerwona2 duże
marchewki1 duża
cebula2 łyżki (czubate)
majonezu2 łyżki (czubate)
keczupu15 dag
sera żółtego w kostce* zamiast
schabu można użyć
szynki lub
piersi indyka lub
kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju
mięsa1.
Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie
Przyprawa do mięs Knorr). Odstawić do lodówki.2.
Pieczarki pokroić w plastry,
cebulę w piórka a
paprykę w paseczki ok 3 cm.
Marchew zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić, poddusić oraz posolić do smaku.Uwaga: tak przygotowane
mięso i warzywa można schować do przykrywanych pojemników i resztę potrawy przygotować na drugi dzień.
3.
Mięso rozłożyć płasko w naczyniu żaroodpornym. Wyłożyć na to warzywa.4.
Keczup wymieszać w kubku z
majonezem, rozsmarować dokładnie na warzywach.
5. Całość piec ok 60 min w 180*C (grzanie góra-dół) do miękkości
mięsa. Gdyby wierzch się za bardzo spiekał można przykryć folią aluminiową.Podobny czas pieczenia będzie miała
szynka,
piersi z kurczaka - ok 30 min, piersi z
indyka - ok 45 min.
6.
Ser zetrzeć na tartce. Posypać potrawę i zapiekać jeszcze 5 minut. Wyłączyć piekarnik i odczekać kilka minut, aż wszystko się "uspokoi" a
mięso "wchłonie
soki".
Mięsko smakuje trochę jak uduszone, bo z warzyw,
keczupu i
majonezu tworzy się sosik, w którym
mięsko cały czas jest zanurzone i w nim sobie dochodzi.Podawać można właściwie ze wszystkim - z
ziemniakami, frytkami,
kaszą,
ryżem lub po prostu z
pieczywem.