Wykonanie
Pyszna, bardzo orzeźwiająca, idealna na upalne dni. Świetna na kolację we dwoje, jak również na imprezę. U nas tego lata gościła bardzo często, w różnych wariantach. Można dodać do niej również świeże
maliny,
truskawki itp.Składniki:- po 1-2 garści
rukoli na porcję- schłodzony
arbuz (dowolny kawałek)-
czerwona cebula-
feta (u mnie owczo-kozia)- świeżo mielony
pieprz (u mnie kolorowy)- 1 łyżka soku wyciśniętego z
cytryny (lub dowolnie)- kilka łyżek
oliwy z oliwek- kilka
malin,
truskawek itp. (nie trzeba)- szczypta
soli-
natka pietruszki- listki świeżej
miętyCebulę obrać, przekroić na ćwiartki, a następnie pokroić w cienkie piórka, delikatnie posolić i odstawić.
Na talerze wyłożyć
rukolę, ułożyć na niej kawałki
arbuza (bez skóry), wyłożyć plastry
cebuli, rozkruszyć
ser feta, oprószyć świeżo mielonym
pieprzem i posypać pokrojoną
natką pietruszki (nie trzeba). Całość polać sosem przygotowanym z
cytryny i
oliwy z oliwek. Na wierzchu ułożyć pozostałe
owoce (gdy dodajemy), u mnie
maliny i
truskawki (pokrojone na mniejsze kawałki). Przyozdobić świeżymi listkami
mięty.Podawać schłodzone.
Smacznego ;-)