ßßß Cookit - przepis na CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY

CHLEB WIELOZIARNISTY NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY

nazwa

Wykonanie

Jako mała odmiana dla chlebów na zakwasie, które jadamy na codzień, zapragnęłam tym razem chleba na drożdżach. Tak coby nie było nudno. W poszukiwaniu smaków, które by nas satysfakcjonowały (a oto coraz trudniej), natknęłam się na ten przepis i to był strzał w dziesiątkę.
Ten chleb jest przepyszny. Zdjęcie nie oddaje w pełni jego smaku, mnóstwo ziaren (tak jak lubimy) i te cudne dziury- bajka. Smak po prostu poezja. Polecam baaardzo gorąco, ten chleb uda się każdemu. Satysfakcja gwarantowana. I co ważne przy chlebach na drożdżach, na drugi dzień jest również bardzo dobry- wilgotny, pychotka... ;-) Jest to jeden z najlepszych chlebów na drożdżach, jakie jadłam.
Zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową, otręby pszenne na owsiane i pominęłam cukier, który jest zbędny (dałam więc też mniej soli).
Przepis na keksówkę o wym. 30x10cm lub 35x10cm .
Ja piekłam w silikonowej formie, o wym. 30x11,5cm.
Składniki:
- 500g mąki tortowej (dałam orkiszową typ700; przy typie750- 550g)
- 500ml ciepłej wody (ok40-45*C)
- 20g świeżych drożdży
- 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam owsiane)
- 4 kopiaste łyżki nasion dyni
- 3 kopiaste łyżki nasion słonecznika
- 3 kopiaste łyżki siemienia lnianego
- 2 kopiaste łyżki sezamu (u mnie zwykły i czarny po połowie)
- 2 płaskie łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 3 łyżki ziaren do posypania
Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok.50ml wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Pozostałą mąkę wymieszać z solą, otrębami oraz ziarnami. Dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży, wlać pozostałą wodę i dokładnie wymieszać. Mnie wyręcza zawsze mikser, ale można również mieszać ręcznie. Ciasto jest bardzo luźne, takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwa to ok.40 minut.
Wyrośnięte ciasto mieszamy delikatnie i przekładamy do wyłożonej papierem keksówki, lub do przesmarowanej delikatnie olejem formy silikonowej (gdy takiej używamy). Wyrównujemy delikatnie łyżką maczaną w zimnej wodzie, obsypujemy ziarnami (świetnie sprawdzają się tutaj małe łapki) i skrapiamy delikatnie wodą (by nie odpadały ziarna po upieczeniu).
Gotowy odstawiamy do wyrastania, na ok.20 minut, aż wypełni formę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ok.40-50 minut.
U mnie termoobieg, piekłam 2 bochenki równocześnie.
Upieczony chleb wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia. Choć trudno mu się oprzeć... pachnie cudownie... można zajadać ciepły... sprawdzone... ;-)
Smacznego ;-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/08/chleb-wieloziarnisty-na-drozdzach.html