ßßß Cookit - przepis na BŁYSKAWICZNA, PRZEPYSZNA PIZZA, NA MĄCE PSZENNEJ

BŁYSKAWICZNA, PRZEPYSZNA PIZZA, NA MĄCE PSZENNEJ

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczna, bardzo puszysta i chyba najlepsza pizza z dotychczas pieczonych, tak orzekła większość domowników. Tym razem pszenna, no ale cóż nie jadamy pszenicy na co dzień, a raz kiedyś nie zaszkodzi. Wszak dieta musi być urozmaicona... Z podanych składników wychodzi ok.4-5 sztuk.
Super frajda dla dzieci, które same komponują swoją pizzę ;-)
Składniki:
- 500g mąki pszennej tortowej typ450
- ok.110g mąki pszennej typ405 (lub trochę więcej tortowej)
- 40g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego (nie trzeba)
- 80ml oliwy z oliwek
- 250ml letniej wody
Dodatkowo:
- ulubione dodatki: pieczarki, szynka, cebula, salami, różne sery, tarta mozzarella, mozzarella w kulce (pokrojona w plastry).
- ruccola do posypania (kto lubi)
- szybki sos pomidorowy
- sos czosnkowy:
* 2 ząbki czosnku
* kubek jogurtu greckiego
* 1 łyżka majonezu (nie trzeba)
* sól i pieprz do smaku
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.
Zaczyn:
Do kubeczka rozkruszyć drożdże, dodać cukier, łyżkę mąki, dolać trochę letniej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrastania.
W dużej misce umieścić wszystkie składniki, tj. mąkę tortową, część mąki typ 405, sól, oliwę z oliwek i pozostałą wodę, dodać także wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi. Gdy ciasto się klei podsypywać pozostałą mąką i wyrabiać. U mnie wyszło 110g mąki pszennej typ405. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, ale nie klejące. Otrzymane ciasto odstawiamy do wyrastania (do podwojenia objętości), u mnie trwa to max.30 minut.
Wyrośnięte ciasto zbijamy, odrywamy kawałki ok.200-250g i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe placki. Spłaszczamy i rozciągamy na pożądaną grubość i wielkość.
Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki (szynka, salami, sery, pieczarki, itp) . Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do min. 220*C i pieczemy ok. 15 minut. Ja piekę od razu na trzech poziomach, na termoobiegu.
Upieczoną pizzę można posypać świeżą ruccolą- pychotka. :-)
Można do pizzy podać również sos czosnkowy.
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/07/byskawiczna-przepyszna-pizza-na-mace.html