Wykonanie

Błyskawiczna, bardzo puszysta i chyba najlepsza pizza z dotychczas pieczonych, tak orzekła większość domowników. Tym razem pszenna, no ale cóż nie jadamy pszenicy na co dzień, a raz kiedyś nie zaszkodzi. Wszak dieta musi być urozmaicona... Z podanych składników wychodzi ok.4-5 sztuk.Super frajda dla dzieci, które same komponują swoją pizzę ;-)Składniki:- 500g
mąki pszennej tortowej typ450- ok.110g
mąki pszennej typ405 (lub trochę więcej tortowej)- 40g świeżych
drożdży- 1 płaska łyżeczka
soli- 1 płaska łyżeczka
cukru trzcinowego (nie trzeba)- 80ml
oliwy z oliwek- 250ml letniej
wodyDodatkowo:- ulubione dodatki:
pieczarki,
szynka,
cebula,
salami, różne
sery,
tarta mozzarella,
mozzarella w kulce (pokrojona w plastry).

- ruccola do posypania (kto lubi)- szybki
sos pomidorowy-
sos czosnkowy:* 2 ząbki
czosnku* kubek
jogurtu greckiego* 1 łyżka
majonezu (nie trzeba)*
sól i
pieprz do smaku
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać
sól i wymieszać. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.

Zaczyn:Do kubeczka rozkruszyć
drożdże, dodać
cukier, łyżkę
mąki, dolać trochę letniej
wody i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrastania.W dużej misce umieścić wszystkie składniki, tj.
mąkę tortową, część
mąki typ 405,
sól,
oliwę z oliwek i pozostałą
wodę, dodać także wyrośnięty zaczyn i dokładnie wymieszać, najlepiej dłońmi. Gdy ciasto się klei podsypywać pozostałą
mąką i wyrabiać. U mnie wyszło 110g
mąki pszennej typ405. Ciasto powinno być bardzo elastyczne, ale nie klejące. Otrzymane ciasto odstawiamy do wyrastania (do podwojenia objętości), u mnie trwa to max.30 minut.Wyrośnięte ciasto zbijamy, odrywamy kawałki ok.200-250g i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe placki. Spłaszczamy i rozciągamy na pożądaną grubość i wielkość.



Każdy krążek smarujemy
sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki (
szynka,
salami,
sery,
pieczarki, itp) . Na wierzchu układamy plastry
mozzarelli, posypujemy startą
mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do min. 220*C i pieczemy ok. 15 minut. Ja piekę od razu na
trzech poziomach, na termoobiegu.




Upieczoną pizzę można posypać świeżą ruccolą- pychotka. :-)Można do pizzy podać również
sos czosnkowy.




Smacznego :-)