Wykonanie
Jak już kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego
pieczywa. Piekę samodzielnie
chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także
bułki, które to moja rodzinka wprost uwielbia. By
pieczywo się nie nudziło, co jakiś czas wymyślamy nowe smaki. Dziś padło na
bułki z
makiem ale nie takie obsypane
makiem (które bywają dość często) tylko na ciasto
makowe w kształcie
bułek. :-))Dosłownie, bo
maku w nich sporo, do tego
ziarno słonecznika, trochę
mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec
bułki i to chyba nawet bardziej niż
chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-))Składniki:- 450g
mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 150g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 100g
mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720)- 20g świeżych
drożdży- 12g
soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej)- ok.420ml
wody- 40g
maku- 2 kopiaste łyżki
słonecznika- 4 łyżki
oliwy z oliwekDrożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 2 łyżki
mąki, dolać letniej
wody i dokładnie rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia.
Do miski wsypać pozostałe
mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto ma być elastyczne ale dość gęste, nie powinno się kleić. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.30-40 minut, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzając pięścią w środek), lekko zagnieść i uformować dłońmi maczanymi w
oliwie 10-12 bułeczek. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Naciąć każdą
bułkę, posmarować
oliwą lub
wodą lub rozmąconym
jajkiem z odrobiną
mleka (gdy chcemy
mieć bardziej rumiane) i odstawić na ok.10-15 minut do napuszenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C (program góra-dół) ok.20 minut, następnie przełączyć na termoobieg i dopiec jeszcze ok.5 minut.Studzimy na kratce.
Smacznego :-)