Pyszny śledzik , nie tylko na święta ale także na różne przyjęcia czy zamiast kolacji. Polecam wszystkim , którzy jeszcze nie spróbowali :)- 4 płaty śledziowe typu matias- 4 buraki duże- 2 duże jabłka- 6 jajek ugotowanych na twardo- pęczek szczypiorku- majonez- sok z połowy cytryny- jogurt naturalny typu greckiego- sól, pieprz do smakuŚledzie moczymy w wodzie - najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy, osuszamy , skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w kawałeczki. Buraki gotujemy do miękkości, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko obieramy ,ścieramy na tarce - łączymy z burakami. Na dnie miseczki układamy śledzie. Na nie kładziemy warstwę buraków z jabłkiem , znów warstwa śledzi, jogurt i znów buraki z jabłkiem. Na ostatnią warstwę buraków z jabłkiem dajemy sporą warstwę majonezu. Na majonez rozsypujemy jajka pokrojone w cienką kosteczkę . Doprawiamy do smaku. Na około salaterki układamy pocięty drobno szczypiorek. Taką sałatkę wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.