ßßß Cookit - przepis na Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko

Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko

nazwa

Wykonanie

Od dłuższego czasu miałem ochotę na domowe wędliny, ale zawsze brakowało na to czasu.
Teraz w przerwie między kontraktami korzystam z możliwości, które daje mi pobyt w Polsce czyli dostępu do..... wieprzowiny :)
Od PanaBoczka (to nie żart, tylko nick internetowy mojego Kolegi z forum wędlinydomowe.pl) - dostałem przepis na domową białą kiełbasę. A, że trzeba było zrobić próbę generalną przed świętami, to przepis został natychmiast wykorzystany.
Znając swoje upodobania do wyrazistych smaków przepis nieco zmodyfikowałem niemalże podwajając ilość przypraw (z wyjątkiem warzonki)
W przepisie poniżej podaję oryginalną recepturę oraz ilości przypraw, które dodałem
Żeby łatwiej było Wam wyliczyć składniki, poniższe proporcje dotyczą 1 kg gotowego wyrobu.
Składniki
0,5 kg tłustego boczku (zawartość tłuszczu ok. 40%)
0 4,kg łopatki wieprzowej
10 dag wołowiny ścięgnistej (karkówka wołowa, pręga wołowa)
100 ml lodowatej wody
jelita wieprzowe fi 26-28
Przyprawy
pieprz świeżo zmielony - 1-2 gramy na kilogram (dałem 3,5 grama)
czosnek - 5 do 8 gramów na kilogram (dałem 12 gramów)
majeranek - 2 gramy na kilogram (dałem 3,5 grama)
sól warzonka - od 16 do 22 gramów na kilogram
Przygotowanie
Boczek i łopatkę wieprzową oczyścić z błon i ścięgien i zmielić jeden raz na największym dostępnym sitku (u nas sitko 8 mm)
Wołowinę mielimy dwukrotnie na najmniejszym dostępnym sitku (2,5 mm) , a następnie dodajemy około 20 ml lodowatej wody i wyrabiamy do czasu aż mięso wchłonie wodę i zacznie kleić się do rąk. Dobrze wyrobioną wołowinę dodajemy do pozostałej części mięsa, przyprawiamy, dolewamy pozostałą część wody i wyrabiamy, do czasu aż farsz nabierze kleistości.
Tak przygotowanym farszem nadziewamy jelita starając się pozostawiać wolnych przestrzeni. Jeśli w kiełbaskach będą widoczne pęcherzyki powietrza przekuwamy je szpilką.
Kiełbasę wkładamy do wody o temperaturze 80º C i parzymy przez około 25-35 minut w temperaturze 72-75º C (temperatura wody spadnie po włożeniu kiełbasy) lub zamrażamy.
*** Pan Boczek gorąco poleca, aby czosnek roztłuc w moździerzu, dodać część odważonej soli i rozprowadzić na gładka pastę. Do tej pasty w moździerzu wsypać majeranek i dokładnie rozetrzeć.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/03/domowa-biaa-kiebasa-na-swieta-i-nie_19.html