Wykonanie
Od dłuższego czasu miałem ochotę na domowe
wędliny, ale zawsze brakowało na to czasu.Teraz w przerwie
między kontraktami korzystam z możliwości, które
daje mi pobyt w Polsce czyli dostępu do.....
wieprzowiny :)Od PanaBoczka (to nie żart, tylko nick internetowy mojego Kolegi z forum wędlinydomowe.pl) - dostałem przepis na domową
białą kiełbasę. A, że trzeba było zrobić próbę generalną przed świętami, to przepis został natychmiast wykorzystany.Znając swoje upodobania do wyrazistych smaków przepis nieco zmodyfikowałem niemalże podwajając ilość przypraw (z wyjątkiem warzonki)W przepisie poniżej podaję oryginalną recepturę oraz ilości przypraw, które dodałemŻeby łatwiej było Wam wyliczyć składniki, poniższe proporcje dotyczą 1 kg gotowego wyrobu.Składniki0,5 kg tłustego
boczku (zawartość tłuszczu ok. 40%)0 4,kg
łopatki wieprzowej10 dag
wołowiny ścięgnistej (
karkówka wołowa,
pręga wołowa)100 ml lodowatej
wodyjelita wieprzowe fi 26-28
Przyprawypieprz świeżo zmielony - 1-2 gramy na kilogram (dałem 3,5 grama)
czosnek - 5 do 8 gramów na kilogram (dałem 12 gramów)
majeranek - 2 gramy na kilogram (dałem 3,5 grama)
sól warzonka - od 16 do 22 gramów na kilogramPrzygotowanie
Boczek i
łopatkę wieprzową oczyścić z błon i ścięgien i zmielić jeden raz na największym dostępnym sitku (u nas sitko 8 mm)
Wołowinę mielimy dwukrotnie na najmniejszym dostępnym sitku (2,5 mm) , a następnie dodajemy około 20 ml lodowatej
wody i wyrabiamy do czasu aż
mięso wchłonie
wodę i zacznie kleić się do rąk. Dobrze wyrobioną
wołowinę dodajemy do pozostałej części
mięsa, przyprawiamy, dolewamy pozostałą część
wody i wyrabiamy, do czasu aż farsz nabierze kleistości.Tak przygotowanym farszem nadziewamy jelita starając się pozostawiać wolnych przestrzeni. Jeśli w kiełbaskach będą widoczne pęcherzyki powietrza przekuwamy je
szpilką.
Kiełbasę wkładamy do
wody o temperaturze 80º C i parzymy przez około 25-35 minut w temperaturze 72-75º C (temperatura
wody spadnie po włożeniu
kiełbasy) lub zamrażamy.*** Pan
Boczek gorąco poleca, aby
czosnek roztłuc w moździerzu, dodać część odważonej
soli i rozprowadzić na gładka pastę. Do tej pasty w moździerzu wsypać
majeranek i dokładnie rozetrzeć.