Wykonanie
Oto nasza ulubiona wersja szaszłyków. :-) Po ich zrobieniu
doszłam do wniosku, że
filety z kurczaka, które najczęściej spotyka się w domowych szaszłykach nie zastąpią
wieprzowiny. Najsmaczniejsze są z polędwiczkami, tak jak tutaj, bo
mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat
białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-)

12
pieczarek średniej wielkości8
pomidorków koktajlowych2
czerwone cebule250ml
białego winasól,
pieprz,
papryka słodka,
papryka ostra1 łyżka
oleju1.
Polędwiczki myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki o szerokości 3cm. Mieszamy je w przyprawach i
oleju. Odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny.
Cebulę obieramy i kroimy w plastry.2. Na patyki do szaszłyków nadziewamy
polędwiczki,
pieczarki,
pomidorki i
cebulę w dowolnej kolejności.3. Całość posypujemy z każdej strony
solą,
pieprzem i
papryką.4. Szaszłyki polewamy 1/2 przygotowanego
wina i grillujemy do zarumienienia, w trakcie podlewając je ponownie
winem. Możemy również upiec je w piekarniku (w 180 stopniach, przez 40 minut).

