Wykonanie
Tak przygotowane pulpety kojarzą się z tradycyjnym, polskim obiadem, przygotowywanym przez nasze mamy czy babcie. Nie można odmówić im smaku, są naprawdę pyszne, bardzo delikatne a zarazem aromatyczne. Ja podałam je z surówką i
ziemniakami, ale taki sos będzie pasował również do
kasz.

Pulpety:500g
mięsa mielonego1
jajko2 łyżki
bułki tartejsól,
pieprz,
papryka słodka,
lubczyk1 mała
cebulaSos:1 litr
bulionu drobiowego lub warzywnegoduży pęczek
koperku250ml
śmietanki 12%1 łyżka
mąkisól,
pieprz1.
Mięso mielone łączymy z
jajkiem,
bułką tartą, posiekaną drobno
cebulą i
przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki, które gotujemy w 1 litrze
wody.2.
Koperek drobno siekamy.3. Ugotowane pulpety wyjmujemy z
bulionu.
Śmietanę mieszamy z
mąką, wlewamy do
bulionu, gotujemy chwilę do zgęstnienia. Do garnka przekładamy pulpety,
koperek, doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze chwilę.4. Podajemy z
ziemniakami i surówką.
