ßßß Cookit - przepis na Pulpety w sosie koperkowym

Pulpety w sosie koperkowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku.
Składniki:
Na pulpety
500g mięsa mielonego z indyka
Jajko (fantastyczną promocję na jajka: 20 sztuk za 7 złoty znajdziecie TUTAJ)
Około 70g bułki tartej
Soł i pieprz
Na sos
Pęczek koperku
Łyżka masła
Łyżka mąki
150g śmietany 12%
Sól i pieprz
Przygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki umieszczamy w misce i intensywnie mieszamy. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Następnie formujemy pulpety i układamy w misce do gotowania na parze. Jako dodatek do pulpetów możemy w parowniku umieścić ziemniaki. Nastawiamy na 20-25 minut w zależności od wielkości pulpetów. W między czasie przygotowujemy sos. Koperek myjemy i siekamy na drobne kawałki. Jeśli ktoś nie lubi twardych części można wcześniej oddzielić gałązki i posiekać tylko drobne liście. Wówczas sos będzie smaczniejszy:). W garnku rozpuszczamy masło. Następnie dorzucamy mąkę i robimy zasmażkę. Zmniejszamy gaz i dolewamy śmietanę z dodatkiem odrobiny wody. Wrzucamy koperek i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut, pilnując by sos się nie przypalił. Pulpety wyciągamy na talerz i podajemy na ciepło. Sos można podać osobno lub od razu polać pulpeciki.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2013/08/pulpety-w-sosie-koperkowym.html