Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to lekkie pulpeciki przygotowywane na parze, podane wraz z przepysznym sosem
koperkowym. Danie niezwykle aromatyczne choć delikatne w smaku.

Składniki:

Na pulpety500g
mięsa mielonego z
indykaJajko (fantastyczną promocję na
jajka: 20 sztuk za 7 złoty znajdziecie TUTAJ)Około 70g
bułki tartejSoł i
pieprzNa sos

Pęczek
koperkuŁyżka
masłaŁyżka
mąki150g
śmietany 12%Sól i
pieprzPrzygotowanie potrawy zaczynamy od uformowania pulpetów: wszystkie składniki umieszczamy w misce i intensywnie mieszamy. Doprawiamy
mięso solą i
pieprzem. Następnie formujemy pulpety i układamy w misce do gotowania na parze. Jako dodatek do pulpetów możemy w parowniku umieścić
ziemniaki. Nastawiamy na 20-25 minut w zależności od wielkości pulpetów. W
między czasie przygotowujemy sos.
Koperek myjemy i siekamy na drobne kawałki. Jeśli ktoś nie lubi twardych części można wcześniej oddzielić gałązki i posiekać tylko drobne liście. Wówczas sos będzie smaczniejszy:). W garnku rozpuszczamy
masło. Następnie dorzucamy
mąkę i robimy zasmażkę. Zmniejszamy gaz i dolewamy
śmietanę z dodatkiem odrobiny
wody. Wrzucamy
koperek i gotujemy na małym ogniu co najmniej 5 minut, pilnując by sos się nie przypalił. Pulpety wyciągamy na talerz i podajemy na ciepło. Sos można podać osobno lub od razu polać pulpeciki.



