Wykonanie
Drożdże są u mnie w lodówce zawsze.I w lodówce , i w zamrażarce :)Bo jak mam ochotę na coś słodkiego do
kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś
drożdżowego.Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na klasyczne
rogale ze
śliwkowym nadzieniem odsypane obficie
maślaną kruszonką ...Pychota :))
Składniki: (na 12 średnich
rogali)1/2 kg
maki1/2 szkl.
cukru2
jaja + 2
żółtka5 dkg
drożdży12.5 dkg
masła (
margaryny)1/2 szkl.
mlekaaromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej
cytrynypowidła śliwkowe1 rozkłócone
jajko do posmarowania
rogaliNa kruszonkę:60 g m ąki40 g
cukru pudru50 g rozpuszczonego
masłaWykonanie:
Z
drożdży,
mleka ,łyżeczki
cukru i łyżeczki
mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły).
Jaja i
żółtka ubić z
cukrem do białości. Do przesianej
mąki dodać ubite
jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać
rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę
powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie posmarować rozkłóconym
jajkiem i posypać kruszonką.Piec w temp 180st ok 20 minut (do uzyskania złotego koloru).