Wykonanie
Tarta z kremem
cytrynowym (Lemon crud) pełniła w tym roku rolę mazurka Wielkanocnego.Spisała się świetnie. Ciasto to dobrze wam już znany kruchy spód na bazie
żółtek gotowanych ( według mnie najlepszy).Ożywiający krem
cytrynowy i wieńczące dzieło
płatki bratków i listki
bazylii. Tak Tak
bazylii, ostatnio przekonałam się że podobnie jak mi eta i
melisa,świetnie sprawdza się w słodkich deserach. Zatem zapraszam po przepis na Tartę z kremem
cytrynowym bratkami i listkami
bazylii.
300 g
maki krupczatki200 g zimnego
masła3 ugotowane
żółtkaskórka otarta z jednej
cytryny100 g
cukru pudruMąkę wymieszać z
cukrem pudrem dodać
żółtka przeciśnięte przez praskę lub starte na tarce i
skórkę cytrynową. Dodać zimne pokrojone ma kawałeczki
masło i wszystko dokładnie posiekać nożem, następnie szybko zagnieść ciasto formując kulę. owinąć folią i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.P o schłodnieniu ciasto rozwałkowujemy na lekko obsypanym blacie i wykładamy nim formę.Pieczemy ok 20 min w 200 st. Ciasto po upieczeniu jest bardzo kruche i łatwo się łamie dlatego zanim nałożymy krem czekamy aż całkiem ostygnie.3
cytryny (skórka i sok)100 g
cukru100 g zimnego
masła3
jajkaCytryny szorujemy pod gorącą
wodą. Ocieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.Do garnka ustawionego nad parą
wodą wbijamy
jajka i roztrzepujemy delikatnie dodajemy tez
cukier i skórkę i
sok z cytryny wszystko mieszamy drewnianą łyżą aż
cukier się rozpuści i nasza mieszanka zacznie się ogrzewać. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego
masła, ciągle mieszając. Następny kawałek
masła dodajemy dopiero jak poprzedni się rozpuści. Teraz musami być cierpliwi. Wszystko mieszamy nad parą aż nasz krem zacznie gęstnieć. Trwa to ok 15 minut. Możecie też przyspieszyć sobie pracę . Kiedy krem będzie już ciepły postawcie garnek bezpośrednio na malutkim płomieniu i ciągle mieszajcie. Krem zacznie szybko gęstnieć więc musicie robić to z wyczuciem.Kiedy krem będzie już konsystencji budyniu, zdejmujecie garnek z nad pary lub z palnika i zostawiacie do lekkiego przestudzenia. Następnie smarujecie nim wierzch kruchego
spodu. Dowolnie dekorujecie. Ja użyłam listków
bazylii i
płatków bratków.