ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI

DROŻDŻOWE ROGALE Z KRUSZONKĄ I POWIDŁAMI

nazwa

Wykonanie

Drożdże są u mnie w lodówce zawsze.
I w lodówce , i w zamrażarce :)
Bo jak mam ochotę na coś słodkiego do kawy, a nie wiem co upiec, na 99% zawsze decyduję się na coś drożdżowego.
Tym razem też nie było inaczej. Wybór padł na klasyczne rogale ze śliwkowym nadzieniem odsypane obficie maślaną kruszonką ...
Pychota :))
Składniki: (na 12 średnich rogali)
1/2 kg maki
1/2 szkl. cukru
2 jaja + 2 żółtka
5 dkg drożdży
12.5 dkg masła (margaryny)
1/2 szkl. mleka
aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
powidła śliwkowe
1 rozkłócone jajko do posmarowania rogali
Na kruszonkę:
60 g m ąki
40 g cukru pudru
50 g rozpuszczonego masła
Wykonanie:
Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką.
Piec w temp 180st ok 20 minut (do uzyskania złotego koloru).
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/03/drozdzowe-rogale-z-kruszonka-i-powidami.html