ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY II

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY II

nazwa

Wykonanie

Tym razem tradycyjną surówkę z białej kapusty wzbogaciłam dodatkowo o marchewkę, pietruszkę, seler oraz kawałek czerwonej papryki.
Surówka wyszła pyszna i bardzo aromatyczna. Istna bomba smakowa i zdrowotna.
Bo taka surówka zawiera wiele bardzo potrzebnych nam o tej porze roku witamin. Będę serwować ją jak najczęściej, bo bardzo nam smakowała. Pasuje praktycznie do każdego rodzaju mięsa, a także ryby czy np.jajka sadzonego :))
Składniki:
1/2 gł ówki niedużej kapusty
2 marchewki
1 mała pietruszka
mały kawałek selera
1/2 czerwonej papryki
sól
pieprz
cukier
sok z cytryny
olej
koperek
Wykonanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 min, aby zmiękła. Warzywa ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Koperek siekamy. W misce mieszamy wszystkie składniki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny. Polewamy olejem. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy koper i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/01/surowka-z-biaej-kapusty-ii.html