ßßß Cookit - przepis na DROŻDŻÓWKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

DROŻDŻÓWKA Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ

nazwa

Wykonanie

Dla mnie to zwykle, drożdżowe ciasto jest ucztą dla podniebienia.
Pewnie dlatego, że od zawsze kocham wszystko co drożdżowe. Bo czy jest coś bardziej pysznego niż mięciutkie, aromatyczne ciasto drożdżowe z maślaną, chrupiącą kruszonką?
Do tego tylko filiżanka parującej kawy bądź kubek ciepłego mleka i ... "trwaj chwilo, jesteś piękna ... "
Składniki:
1/2 kg maki
1/2 szkl. cukru
2 jaja + 2 żółtka
5 dkg drożdży
12.5 dkg masła (margaryny)
1/2 szkl. mleka
Na kruszonkę:
150g mąki
100g cukru
80g prawdziwego masła
100g płatków migdałowych
Wykonanie kruszonki:
Cukier łączymy z mąką, dodajemy masło (ja zawsze dodaję schłodzone w lodówce, które ścieram na tarce na oczkach) oraz pokruszone płatki migdałów. Wyrabiamy chwilę do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".
Do posypania:
cukier waniliowy
Wykonanie:
Z drożdży, mleka ,łyżeczki cukru i łyżeczki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły). Jaja i żółtka ubić z cukrem do białości. Do przesianej mąki dodać ubite jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut. w temp.175st.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/11/drozdzowka-z-migdaowa-kruszonka.html