Wykonanie
Ekspresowe, proste i pyszne
ciasto drożdżowe. Swoją nazwę zawdzięcza kąpieli
wodnej, jaką musi przejść przed upieczeniem :)
Składniki:2 szklanki
mąki1 szklanka
cukru½ szklanki
mleka15 dag
margaryny lub
masła3
jajka7 dag
drożdżycukier waniliowy lub aromatpapier do pieczeniaWykonanie:
Drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką
cukru, jedną łyżeczką
mąki i dodać ciepłe
mleko, wymieszać i odstawić na chwilę do wyrośnięcia.
Margarynę posiekać z
mąką i
jajami, połączyć z rozczynem i dokładnie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski i zalać zimną
wodą. Po około 20 minutach ciasto powinno wypłynąć. Następnie wyjmujemy z
wody, dodajemy resztę składników i jeszcze raz chwilę wyrabiamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami i pieczemy 35 minut w temperaturze 160 stopni.