Wykonanie
Dla mnie to zwykle,
drożdżowe ciasto jest ucztą dla podniebienia.Pewnie dlatego, że od zawsze kocham wszystko co
drożdżowe. Bo czy jest coś bardziej pysznego niż mięciutkie, aromatyczne
ciasto drożdżowe z
maślaną, chrupiącą kruszonką?Do tego tylko filiżanka parującej
kawy bądź kubek ciepłego
mleka i ... "trwaj chwilo, jesteś piękna ... "
Składniki:1/2 kg
maki1/2 szkl.
cukru2
jaja + 2
żółtka5 dkg
drożdży12.5 dkg
masła (
margaryny)1/2 szkl.
mlekaNa kruszonkę:150g
mąki100g
cukru80g prawdziwego
masła100g
płatków migdałowychWykonanie kruszonki:
Cukier łączymy z
mąką, dodajemy
masło (ja zawsze dodaję schłodzone w lodówce, które ścieram na tarce na oczkach) oraz pokruszone
płatki migdałów. Wyrabiamy chwilę do uzyskania konsystencji "mokrego piasku".Do posypania:
cukier waniliowyWykonanie:
Z
drożdży,
mleka ,łyżeczki
cukru i łyżeczki
mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły).
Jaja i
żółtka ubić z
cukrem do białości. Do przesianej
mąki dodać ubite
jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie
cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Piec ok.40 minut. w temp.175st.