ßßß Cookit - przepis na PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM

PUCHATE ROGALIKI Z JABŁKOWO-ORZECHOWYM ŚRODKIEM

nazwa

Wykonanie

Mięciutkie, lekko słodkie z pysznym jabłkowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem :)
Nie można się oprzeć, zjesz jednego i automatycznie ręka sięga po kolejnego ... takie są te rogaliki ...
Składniki :
500 mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
3 łyżki roztopionego masła
3/4 szklanki mleka
2 całe jajka
4 łyżki cukru
szczypta soli
kilka kropli aromatu cytrynowego
Nadzienie:
3 kwaskowe jab łka
2 łyżki cukru
szczypta cynamonu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Przygotowujemy nadzienie - jabłka ścieramy na oczkach, orzechy siekamy, wkładamy do rondelka, dodajemy cukier, cynamon i dusimy całość ok 10 minut. Studzimy.
Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko i wycinamy kubkiem kółka. Na każde kołko nakładamy łyżeczkę nadzienia, składamy na pół i sklejamy podobnie jak pierogi. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy do zrumienienia - u mnie było to ok 17min w temp. 180st.
z resztek ciasta zrobiłam drożdżówkę - słoneczko :))
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/10/puchate-rogaliki-z-jabkowo-orzechowym.html