ßßß Cookit - przepis na Świąteczny jabłecznik

Świąteczny jabłecznik

nazwa

Wykonanie

Nic nie zast ąpi smaku i aromatu świeżo upieczonego ciasta z jabłkami i cynamonem, roznoszącego się po kuchni. Moim zdaniem, jabłecznik nawet z najlepszej cukierni, to już nie to samo .... Podaję m ój domowy przepis na jab łecznik w wersji świątecznej z cynamonem, migdałami i orzechami włoskimi ....
Składniki:
Na zaczyn:
2 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
Na ciasto krucho-drożdżowe:
500 g mąki pszennej
3 ż ó łtka + 1 całe jajko
100 g masła
200 ml mleka
3/4 szklanki cukru (trzcinowego)
1/2 łyżeczki soli
Na farsz:
6 dużych jabłek
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cynamonu
Do dekoracji:
plasterki jabłka
płatki migdał ów
po ł ówki orzechów w łoskich
Do blaszki:
20 g masła
Przygotowanie:
Przygotuj farsz: jabłka umyj pod bieżącą wodą, obierz ze sk órki, przekrój na pó ł i wydrąż środek z pestkami. Następnie pokr ój w grub ą kostkę. Pokrojone jabłka przeł ó ż do głębokiego rondla, dosyp 3/4 szklanki cukru trzcinowego i cynamon. Podsmaż przez kilka minut, stale mieszając, aż powstanie gęsta pulpa jabłkowa - w farszu powinny być wyraźnie wyczuwalne kawałki jabłek.
Zaczyn: Rozkruszone drożdże wymieszaj z cukrem i kilkoma łyżkami ciepłego ( nie gorącego!) mleka. Odstaw na 10 minut do wyrośnięcia. Ciasto: odmierz 500 g mąki i przesyp do misy, dodaj 3/4 szklanki cukru i 1/2 łyżeczki soli. Posiekaj zimne masło, dorzucić do mąki, a następnie utrzyj w rękach "na piaseczek". Zr ób do łek: wbij jajka - 1 całe plus 3 ż ó łtka, dolej ciepłego mleka.
Następnie zagnieć ciasto w rękach, podziel na p ó ł, uformuj kulki i odstaw do lod ówki na ok. pó ł godziny. Wyjmij z lod ówki pierwsz ą kulkę i starannie wyklej ciastem natłuszczoną blaszkę. Na spodzie rozł ó ż warstwę jabłkową, a następnie przykryj drugą poł ówk ą ciasta. Piecz ok. 40 min. w mocno nagrzanym piekarniku. Przed podaniem udekoruj świątecznie - cząstkami jabłek, orzechami i migdałami.
Źródło:http://amandaricci-butikzprzepisami.blogspot.com/2015/12/swiateczny-jabecznik.html