Wykonanie
Ponieważ bardzo lubimy klopsy jajeczne, postanowiłam trochę urozmaicić ich smak przed dodanie
brokuła i
kalafiora.Klopsiki zyskały dodatkowo trochę inny posmak. Myślę, że takie "przemycenie"warzyw może być dobrym pomysłem szczególnie jeśli w domu są dzieci, które nie przepadają za warzywami :))Klopsy fajnie smakują zarówno na ciepło w wersji obiadowej, jak i na zimno.
Składniki: (na 11 niewielkich klopsików)7 jaj ek ugotowanych na twardo2
jajka (surowe)kilka różyczek ugotowanego
brokuła1
cebula2 łyżki
bułki tartejkilka różyczek ugotowanego
kalafiorasólpieprzkoperekolejWykonanie:
Jajka ścieramy na drobnych oczkach.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.W dużej misce mieszamy starte
jajka,
cebulkę, rozduszony widelcem
kalafior i
brokuł,
koperek oraz
przyprawy:
sól,
pieprz do smaku. Wbijamy 2 całe
jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy
bułkę tartą. Mieszamy ponownie. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże klopsiki. Obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na
oleju z obu stron na złoty kolor.