Wykonanie
Duże kawałki
mięsa w ciemnym,
pieczeniowym sosie ...Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :)
Składniki:1k g
karkówki2 duże
cebule2 ząbki
czosnkuprzyprawa do
karkówkisłodka paprykasólpieprzmajeranekziele angielskieliść laurowybulionolejew. łyżka
mąkiWykonanie:
Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy
przyprawą do
karkówki,
majerankiem,
papryką. Mieszamy, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc).
Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym
oleju podsmażamy kawałki
karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną
cebulę oraz posiekany
czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już
mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość
bulionem, dorzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie, trochę
soli, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze trochę w celu odparowania
bulionu i zagęszczenia sosu. na koniec jeśli nasz sos nie jest odpowiednio gęsty, a taki lubimy, zaciągamy go łyżką
mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy. Podajemy z
kaszą,
razowym makaronem lub gnocchi.