ßßß Cookit - przepis na GULASZ Z KARKÓWKI

GULASZ Z KARKÓWKI

nazwa

Wykonanie

Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ...
Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :)
Składniki:
1k g karkówki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
przyprawa do karkówki
słodka papryka
sól
pieprz
majeranek
ziele angielskie
liść laurowy
bulion
olej
ew. łyżka mąki
Wykonanie:
Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy, aby każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny, ciemny kolor) zalewamy całość bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli, przykrywamy i dusimy ok 1h. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze trochę w celu odparowania bulionu i zagęszczenia sosu. na koniec jeśli nasz sos nie jest odpowiednio gęsty, a taki lubimy, zaciągamy go łyżką mąki rozrobioną w zimnej wodzie. Zagotowujemy. Podajemy z kaszą, razowym makaronem lub gnocchi.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/08/gulasz-z-karkowki.html