Wykonanie
Rogaliki
drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym
śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej
kawy czy
herbatki ...Zapraszam :)
Składniki:1/2 kg
maki1/2 szkl.
cukru2
jaja + 2
żółtka5 dkg
drożdży12.5 dkg
masła (
margaryny)1/2 szkl.
mlekaaromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej
cytrynypowidła śliwkoweWykonanie:Z
drożdży,
mleka ,łyżeczki
cukru i łyżeczki
mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego po prostu kaloryfer (jeśli jest ciepły).
Jaja i
żółtka ubić z
cukrem do białości. Do przesianej
mąki dodać ubite
jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać
rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę
powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki.Piec w temp 180st ok 25 minut (do uzyskania złotego koloru).Lekko wystudzone polukrować lub posypać
cukrem pudrem.