Wykonanie
To, że kocham wszystkie
ciasta drożdżowe powtarzam za każdym razem, kiedy dodaję jakiś przepis z udziałem
drożdży.Tak więc ... nie
będę się już powtarzać :)))I mimo, że jest ono
ciastem dość pracochłonnym to raz w tygodniu, no ... góra raz na dwa tygodnie muszę zaserwować sobie jakiś
drożdżowy rarytas.Tym razem padło na drożdżówkę z
truskawkami ...
Składniki:1/2 kg
maki1/2 szkl.
cukru2
jaja + 2
żółtka5 dkg
drożdży12.5 dkg
masła (
margaryny)1/2 łyżki
smalcu (jeśli nie mamy, nie dodajemy)1/2 szkl.
mlekaaromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej
cytrynyNa kruszonkę:150g
mąki100g
cukru80g prawdziwego
masłaDo posypania:
cukier waniliowyWykonanie:
Z
drożdży,
mleka ,łyżeczki
cukru i łyżeczki
mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja w chłodne dni wykorzystuję do tego grzejnik (jeśli jest ciepły).
Jaja i
żółtka ubić z
cukrem do białości. Do przesianej
mąki dodać ubite
jaja, roztopiony, ciepły tłuszcz, aromat i wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blachę, na to wyłożyć pokrojone
truskawki, posypać wierzch kruszonką a kruszonkę delikatnie
cukrem waniliowym. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 -20 min. Piec ok.45 minut. w temp.175st.