Wykonanie
Tłusty czwartku, nadchodzimy!!!
Składniki (na ok. 50 pączków):1 kg
mąki tortowej0,5 l
mleka15 dkg
cukru + 1 łyżka
cukru do
drożdży12
żółtek1 całe
jajko15 dkg
masła lub
margaryny15 dkg świeżych
drożdżyCukier waniliowy- 1 op.Otarta skórka z 1
cytrynySpirytus- 2 łyżkiSzczypta
soliDodatkowo:
Smalec do smażenia- 1,5 kg
Cukier puder do posypaniaPrzygotowanie:
Drożdże posyp
cukrem i rozgnieć na drobne kawałki. Dodaj odrobinę ciepłego
mleka (ok. 0,5 szklanki) i 2 łyżki
mąki. Wszystko razem wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Odstaw aż do momentu wyrośnięcia. Na powierzchni ukażą się pęcherze, które będą pękać.Do
żółtek dodaj
cukier, szczyptę
soli i ucieraj (ubijaj) do uzyskania puszystej masy.
Mąkę tortową przesiej przez sitko do naczynia, w którym będziesz wyrabiać ciasto.Do przesianej
maki pod jeden bok wlej wyrośnięte
drożdże pod drugi bok utarte
żółtka. Całość delikatnie wymieszaj ręką, a następnie dolewaj tyle letniego
mleka aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej
śmietany.Po uzyskaniu oczekiwanej konsystencji wyrabiaj ciasto do momentu kiedy zacznie odchodzić od rak i naczynia. Dodaj
spirytus (spowoduje on, że ciasto nie popęka podczas smażenia), startą
skórkę z cytryny i urabiaj, aż do pojawienia się pęcherzy. Dolej roztopione
masło i wyrabiaj tak długo aż ciasto całkowicie przyjmie tłuszcz i stanie sie matowe.Całość odstawiamy na bok pod przykryciem na ok. 2 h, aż 3 krotnie zwiększy swoja objętość.Po tym czasie ciasto rozwałkuj na grubość ok. 1 cm uprzednio podsypując stolnicę
mąką. Szklanką wykrawaj kółka. Na jedno kółko nałóż
marmoladę i przykryj je drugim kółkiem. Zlep je ze sobą. Gotowe przysmaki odkładaj na bok.Pączki smaż na głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Wyciągaj na talerzyk wyłożony papierowym ręcznikiem lub papierową serwetka, tak aby odsączyć cały tłuszcz. Posyp
cukrem pudrem.Aby pączki dobrze się smażyły musimy
mieć bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowy wrzucając do niego kawałek
ziemniaka.