Wykonanie
Kapusta z
grzybami to coś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam. Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku.Potrawa jest bardzo prosta a warunkiem jej smaku jest dobra
kapusta kiszona.
Składniki:600g
kiszonej kapusty2-3
listki lauroweziele angielskie1 łyżeczka
cukrusól i
pieprz do smaku2
cebulełyżka sklarowanego
masła50g
suszonych prawdziwków50g suszonych podgrzybkówWykonanie:
Kapustę (jasną, lekko kwaśną) kroimy drobno, przekładamy do garnka i zalewamy
wodą. Dodajemy trochę
soli,
ziele angielskie,
liść laurowy i gotuj na malutkim ogniu do miękkości (ok.45minut)
Grzyby zalewamy
wodą i odstawiamy na ok 30 minut, następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły do miękkości. Po ugotowaniu jeśli są duże kroimy je na mniejsze kawałki, a jeśli małe zostawiamy w całości, żeby były dobrze wyczuwalne w
kapuście.
Cebule kroimy w drobniutką kosteczkę i na sklarowanym
maśle podsmażamy ją na złoty kolor, a następnie przekładamy do naszej
kapusty z
grzybami. Całość mieszamy, podgrzewamy raz jeszcze i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem oraz odrobiną
cukru.