ßßß Cookit - przepis na WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI

WIGILIJNA KAPUSTA Z GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Kapusta z grzybami to coś, za czym w dzieciństwie nie przepadałam. Teraz jednak, nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez tego tradycyjnego przysmaku.
Potrawa jest bardzo prosta a warunkiem jej smaku jest dobra kapusta kiszona.
Składniki:
600g kiszonej kapusty
2-3 listki laurowe
ziele angielskie
1 łyżeczka cukru
sól i pieprz do smaku
2 cebule
łyżka sklarowanego masła
50g suszonych prawdziwków
50g suszonych podgrzybków
Wykonanie:
Kapustę (jasną, lekko kwaśną) kroimy drobno, przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy trochę soli, ziele angielskie, liść laurowy i gotuj na malutkim ogniu do miękkości (ok.45minut)
Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na ok 30 minut, następnie gotujemy w tej samej wodzie, w której się moczyły do miękkości. Po ugotowaniu jeśli są duże kroimy je na mniejsze kawałki, a jeśli małe zostawiamy w całości, żeby były dobrze wyczuwalne w kapuście.
Cebule kroimy w drobniutką kosteczkę i na sklarowanym maśle podsmażamy ją na złoty kolor, a następnie przekładamy do naszej kapusty z grzybami. Całość mieszamy, podgrzewamy raz jeszcze i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz odrobiną cukru.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html