Wykonanie
Zdrowy chlebek z dużą ilością błonnika.Smakuje szczególnie ze świeżym
masłem ...
Składniki:220 g
mąki chlebowej żytniej1/3 szklanki
otrębów owsianych2 łyżki
siemienia lnianego20 g świeżych
drożdży3 łyżki
ziaren słonecznika1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
oliwyok 300 ml
wodyWykonanie:
Zrobić rozczyn. Do miseczki wkruszyć
drożdże, dodać
cukier, wymieszać i dodać około 5 łyżek
wody. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Mąkę przesiać, wymieszać z
solą,
siemieniem lnianym,
słonecznikiem. Dodać wyrośnięty rozczyn,
oliwę,
wodę i wyrobić. Ciasto nie będzie zbyt gęste. Miskę odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę keksówkę wysmarować
oliwą. Moja jest dość szeroka więc chlebek nie wyszedł zbyt wysoki. Przełożyć wyrośnięte ciasto do formy i znów odstawić na 1 godzinę. Piec w temp. 180st ok 45 minut.