Wykonanie
Prosty
chleb pszenny, bez polepszaczy i dodatków, wystarczy
mąka chlebowa, suche
drożdże, blaszka i piekarnik :)SKŁADNIKI:2 1/2 szklanki
mąki pszennej chlebowej1/2
torebki suchych
drożdży1 łyżeczka
soli1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
masła1/3 szklanki ciepłego
mlekaszklanka ciepłej
wodymasło i
otręby do blaszkiW misce wyrobić wszystkie składniki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie lekko je wyrobić i przełożyć do blaszki wysmarowanej
masłem i posypanej
otrębami. Pozostawić do pedwojenia objętości. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 230 stopni C przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok. 20 minut.
Chleb jest gotowy, gdy uderzony od
spodu wydaje głuchy dźwięk.