Wykonanie
Pieczenie
chleba to jedno z najbardziej przyjemnych zajęć, jakie znam. Ostatnio jednak bardzo się w nim zaniedbałam – wyhodowany przeze mnie zakwas umarł, a na zrobienie nowego wciąż nie mam czasu. Na szczęście są jeszcze inne, sprawdzone przepisy. Od tego na przykład dwa lata temu zaczęła się moja przygoda z pieczeniem domowego
chleba. Składniki można modyfikować, eksperymentować z różnymi
mąkami, dodawać ulubione ziarna w różnych proporcjach. I nie martwcie się, na pewno się uda. W końcu wypróbowały go już wszystkie koleżanki w pracy, i to wielokrotnie.
Asiu, dziękujemy! :)Składniki:1 kg
mąki pszennej chlebowej1 litr przegotowanej, ciepłej
wody8 łyżek
płatków owsianych50 g świeżych
drożdży1 łyżka
soli1 łyżka
cukru2 – 3 łyżki
ziaren słonecznika,
siemienia lnianego, pestek dyninasiona
kminku, jeśli lubimy (my lubimy!) :)Piekarnik rozgrzewamy do około 180 – 200°C (w moim piekarniku 200°C, bez termoobiegu). Dwie średnie keksówki smarujemy
masłem i posypujemy
mąką.
Wodę wlewamy do dużej miski (najlepiej emaliowanej lub plastikowej). Dodajemy
płatki,
sól,
cukier,
drożdże i 250 g
mąki. Mieszamy drewnianą łyżką przez około 9 minut. Po tym czasie dodajemy ziarna oraz resztę
mąki, mieszamy do połączenia składników (ja wyrabiam łyżką do momentu, aż z ciasta zaczną się uwalniać pęcherzyki powietrza).
Ciasto przekładamy do przygotowanych wcześniej keksówek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Po tym czasie smarujemy wierzch każdego
chleba palcami zamoczonymi w zimnej wodzie (można też dodatkowo posypać ziarnami). Wkładamy do dobrze nagrzanego i zaparowanego piekarnika (wystarczy spryskać
wodą dno piekarnika tuż przed włożeniem
chlebów), układając formy na najniższym poziomie. Po około 20 minutach zwiększamy temperaturę o 20 ° C i pieczemy jeszcze przez 1 – 1,5 godziny.Po upieczeniu
chleby wyjmujemy z form od razu, aby nie zaparowały. Studzimy na kratce.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2015-11-11Przygotowanie:15MGotowanie/pieczenie:2HCałkowity czas:2H15MŚrednia ocena:5Based on 3 Review(s)