ßßß Cookit - przepis na Przepis na chleb od Asi S. ;)

Przepis na chleb od Asi S. ;)

nazwa

Wykonanie

Pieczenie chleba to jedno z najbardziej przyjemnych zajęć, jakie znam. Ostatnio jednak bardzo się w nim zaniedbałam – wyhodowany przeze mnie zakwas umarł, a na zrobienie nowego wciąż nie mam czasu. Na szczęście są jeszcze inne, sprawdzone przepisy. Od tego na przykład dwa lata temu zaczęła się moja przygoda z pieczeniem domowego chleba. Składniki można modyfikować, eksperymentować z różnymi mąkami, dodawać ulubione ziarna w różnych proporcjach. I nie martwcie się, na pewno się uda. W końcu wypróbowały go już wszystkie koleżanki w pracy, i to wielokrotnie. Asiu, dziękujemy! :)
Składniki:
1 kg mąki pszennej chlebowej
1 litr przegotowanej, ciepłej wody
8 łyżek płatków owsianych
50 g świeżych drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 – 3 łyżki ziaren słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni
nasiona kminku, jeśli lubimy (my lubimy!) :)
Piekarnik rozgrzewamy do około 180 – 200°C (w moim piekarniku 200°C, bez termoobiegu). Dwie średnie keksówki smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Wodę wlewamy do dużej miski (najlepiej emaliowanej lub plastikowej). Dodajemy płatki, sól, cukier, drożdże i 250 g mąki. Mieszamy drewnianą łyżką przez około 9 minut. Po tym czasie dodajemy ziarna oraz resztę mąki, mieszamy do połączenia składników (ja wyrabiam łyżką do momentu, aż z ciasta zaczną się uwalniać pęcherzyki powietrza).
Ciasto przekładamy do przygotowanych wcześniej keksówek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Po tym czasie smarujemy wierzch każdego chleba palcami zamoczonymi w zimnej wodzie (można też dodatkowo posypać ziarnami). Wkładamy do dobrze nagrzanego i zaparowanego piekarnika (wystarczy spryskać wodą dno piekarnika tuż przed włożeniem chlebów), układając formy na najniższym poziomie. Po około 20 minutach zwiększamy temperaturę o 20 ° C i pieczemy jeszcze przez 1 – 1,5 godziny.
Po upieczeniu chleby wyjmujemy z form od razu, aby nie zaparowały. Studzimy na kratce.
Twoja ocena:
Przepis:
Data publikacji:
2015-11-11
Przygotowanie:
15M
Gotowanie/pieczenie:
2H
Całkowity czas:
2H15M
Średnia ocena:
5
Based on 3 Review(s)
Źródło:http://www.kuchniamalwinki.pl/2015/11/11/przepis-na-chleb-od-asi-s