Wykonanie
Pieczywo z
mąki orkiszowej jest ostatnio naszym ulubionym. Posiada nie tylko walory zdrowotne, ale również pewną specyfikę smaku.Piekę go zazwyczaj wieczorem tak, aby zdążył wystygnąć przed zawinięciem go na noc w papier i ściereczkę. Wówczas zachowuje chrupiącą skórkę i odpowiednio wilgotne wnętrze. Jest lżejszy niż
chleb pszenno-gryczany z
orzechami i nasionami . Lubię go jako dodatek do
twarożków na słono.Polecamy też więcej przepisów na:
PieczywoSkładniki:300 g
mąki orkiszowej chlebowej typ 1100200 g
mąki pszennej chlebowej typ 750350 ml
wody1 łyżeczka
cukru trzcinowego40 g świeżych
drożdży50 g łuskanych
nasion słonecznika50 g
siemienia lnianego1 łyżka
kminku2 łyżeczki
solipłatki owsiane do posypaniaPrzed przygotowaniem polecam:instrukcję Jak zrobić rozczyn z drożdży?Przygotowanie:Przygotować rozczyn . Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Foremkę o długości 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Do miski wsypać dwa rodzaje
mąki, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą
wodę (powinna być letnia) oraz
sól. Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. W trakcie zagniatania dodać
nasiona slonecznika, siemię i
kminek. Wyrobione ciasto może trochę kleić się do ręki, ale nie dodajemy do niego
mąki. Czynności mieszania i zagniatania można wykonać przy pomocy robota kuchennego.Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.Po wyrośnięciu ciasto odgazować, kilkoma ruchami zagnieść i włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać
płatkami owsianymi i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i ustawić program pieczenia góra/dół. Na dolną półkę włożyć żaroodporną miseczkę z
wodą.Formę z
ciastem wstawić do piekarnika i piec około 40 minut. Po upieczeniu chwilę przestudzić w foremce, a następnie wyłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
,Składnik główny:orkisz,Składnik główny:
kminek,Rodzaj dania:Inne,