Wykonanie
Bardzo lubię tosty, grzanki i wszelkie kanapki na ciepło. Sprawdzają się super w jesienne wieczory, kiedy plucha za oknem i chce nam się czegoś ciepłego i bardziej pożywnego, ale także jako przekąska imprezowa.Oczywiście to co znajdzie się na naszej grzance zależy od naszej inwencji :)U mnie na chrupiącej grzance znalazło się pikantne chorizo,
jajko,
słodka papryka i ciąąągnąca
mozzarella ... pychotka!Składniki:kilka kromek
pieczywaoliwa2 ząbki
czosnku1 laska chorizo2 ugotowane
jajkaser żółty dobrze topiący się (ja miałam
mozzarellę)
słodka paprykaWykonanie:
Czosnek drobniutko siekamy, zalewamy 2-3 łyżkami
oliwy, odstawiamy na 10-15minut.
Kiełbasę chorizo kroimy na półplasterki i podsmażamy chwilę na patelni.
Pieczywo kroimy z ukosa na kromki. Każdą kromkę smarujemy
oliwą, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na naszych grzankach układamy chorizo, pokrojone plasterki
jajka i posypujemy
słodką papryką.
Całość posypujemy
serem startym na drobnych oczkach i pieczemy w temp.185st. 10-12 minut.
Efekt końcowy ...