ßßß
 
            
         Od dziś na dole strony znajdziecie tablicę warzyw i owoców sezonowych. Eksplorujcie z nami polskie produkty, które świetnie czują się zarówno w rodzimych jak i międzynarodowych połączeniach. Postaramy się dostarczyć wam inspiracji kulinarnych i podpowiedzieć, jak dobrze nam znanym warzywom i owocom nadać nowego charakteru.Dziś pasztet z czerwonej fasoli, urozmaicony duszoną cebulką, słodką papryką i pokaźną dawką cubrzycy. Mnie kojarzy się z kuchnią meksykańską, T. - indyjską (?) :)Na pewno smaczny i idealny na kanapki.
Od dziś na dole strony znajdziecie tablicę warzyw i owoców sezonowych. Eksplorujcie z nami polskie produkty, które świetnie czują się zarówno w rodzimych jak i międzynarodowych połączeniach. Postaramy się dostarczyć wam inspiracji kulinarnych i podpowiedzieć, jak dobrze nam znanym warzywom i owocom nadać nowego charakteru.Dziś pasztet z czerwonej fasoli, urozmaicony duszoną cebulką, słodką papryką i pokaźną dawką cubrzycy. Mnie kojarzy się z kuchnią meksykańską, T. - indyjską (?) :)Na pewno smaczny i idealny na kanapki. Nasze sezonowe bohaterki to:
Nasze sezonowe bohaterki to:
 Co potrzeba?2 puszki czerwonej fasoli (możecie użyć surowej, namoczyć ją przez noc, a na drugi dzień rozgotować)1/2 czerwonej papryki2 cebule3 spore ząbki czosnku1 łyżka cubrzycy1 łyżka sosu sojowego2 jajka1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku1 łyżka oliwyCo dalej?1. Fasolę miksujemy na gładką masę - możecie użyć do tego blendera, maszynki do mięsa lub zwykłego tłuczka do ziemniaków.2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na oliwie. Kiedy jest już zrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok. 7-8 min. Całość dodajemy do zmiksowanej fasoli. Wbijamy jajka, wciskamy czosnek, doprawiamy cubrzycą i sosem sojowym.3.Wszystko dokładnie łączymy i przekładamy do małej, prostokątnej foremki (moja ma 10x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia.4. Pasztet pieczemy ok. 1h w temp. 180-190 C. Z foremki wyciągamy go, kiedy jest już ostygnięty.
Co potrzeba?2 puszki czerwonej fasoli (możecie użyć surowej, namoczyć ją przez noc, a na drugi dzień rozgotować)1/2 czerwonej papryki2 cebule3 spore ząbki czosnku1 łyżka cubrzycy1 łyżka sosu sojowego2 jajka1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku1 łyżka oliwyCo dalej?1. Fasolę miksujemy na gładką masę - możecie użyć do tego blendera, maszynki do mięsa lub zwykłego tłuczka do ziemniaków.2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na oliwie. Kiedy jest już zrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy ok. 7-8 min. Całość dodajemy do zmiksowanej fasoli. Wbijamy jajka, wciskamy czosnek, doprawiamy cubrzycą i sosem sojowym.3.Wszystko dokładnie łączymy i przekładamy do małej, prostokątnej foremki (moja ma 10x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia.4. Pasztet pieczemy ok. 1h w temp. 180-190 C. Z foremki wyciągamy go, kiedy jest już ostygnięty.

