Wykonanie
Od dziś na dole strony znajdziecie tablicę
warzyw i owoców sezonowych. Eksplorujcie z nami polskie produkty, które świetnie czują się zarówno w rodzimych jak i międzynarodowych połączeniach. Postaramy się dostarczyć wam inspiracji kulinarnych i podpowiedzieć, jak dobrze nam znanym
warzywom i owocom nadać nowego charakteru.Dziś pasztet z
czerwonej fasoli, urozmaicony duszoną
cebulką,
słodką papryką i pokaźną dawką cubrzycy. Mnie kojarzy się z kuchnią meksykańską, T. - indyjską (?) :)Na pewno smaczny i idealny na kanapki.
Nasze sezonowe bohaterki to:
Co potrzeba?2 puszki
czerwonej fasoli (możecie użyć surowej, namoczyć ją przez noc, a na drugi dzień rozgotować)1/2
czerwonej papryki2
cebule3 spore ząbki
czosnku1 łyżka cubrzycy1 łyżka
sosu sojowego2
jajka1/2 łyżki
słodkiej papryki w proszku1 łyżka
oliwyCo dalej?1.
Fasolę miksujemy na gładką masę - możecie użyć do tego blendera, maszynki do
mięsa lub zwykłego tłuczka do
ziemniaków.2.
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto na
oliwie. Kiedy jest już zrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę
paprykę i dusimy ok. 7-8 min. Całość dodajemy do zmiksowanej
fasoli. Wbijamy
jajka, wciskamy
czosnek, doprawiamy cubrzycą i
sosem sojowym.3.Wszystko dokładnie łączymy i przekładamy do małej, prostokątnej foremki (moja ma 10x21cm) wyłożonej papierem do pieczenia.4. Pasztet pieczemy ok. 1h w temp. 180-190 C. Z foremki wyciągamy go, kiedy jest już ostygnięty.