Wykonanie
Lepszych nie
jadłamSkładniki:
schab ok. 40 dag
śliwki czerwone 15
cebula 1,5
boczek wędzony ok. 12 plastrów
papryka czerwona 1czubryca czerwona 3-4 łyżki
czosnek granulowany 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
oliwa 4 łyżkiWykonanie:
Mięso pokroić w grubszą kostkę. Obficie obsypać czubrycą i
czosnkiem. Wymieszać. Skropić
oliwą i
sosem sojowym, przemieszać, przykryć i odstawić na minimum 1 godzinę. W tym czasie przygotować pozostałe składniki:
cebule pokroić na ćwiartki i rozdzielić listki.
Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w większe kawałki.
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić
boczek tak, by można było go nadziewać na patyczki. Poszczególne składniki nadziewać przemiennie na patyczki szaszłykowe (wcześniej namoczone w wodzie), skropić pozostałą zalewą z
mięsa. Ułożyć na grillu i piec przez 20 minut, obracając od czasu do czasu. (W piekarniku, piec w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut.)Podawać z
pieczywem czosnkowym.