Wykonanie
O tym dlaczego darzę uczuciem
kurczaka możecie poczytać w moim wcześniejszym przepisie, o tu:
Kurcze pieczoneWymyśliłam sobie, że go nadzieje żeby było tym razem inaczej.Jeżeli macie taką możliwość,
kurczaka dzień wcześniej zamarynujcie w
oliwie z oliwek,
czosnku i
przyprawie do
kurczaka. Jeżeli nie, to koniecznie go wysmarujcie przed pieczeniem.Składniki:- 1 duży
kurczak- 3 ząbki
czosnku-
przyprawa do kurczakaNadzienie:- 2 wczorajsze
bułki- 2 łyżki Lurpak Premium Mix z
Oliwą z oliwek- 1
cebula- 1
jajko- 1 opakowanie Kamis Kulinarne Inspiracje -
Kurczak ze
ŚliwkąKurczaka nacieram
oliwą z 3 ząbkami
czosnku i
przyprawą do kurczaka. Do malaksera wrzucam 2 całe
bułki i miksuje. Dodaje
jajko,
masło,
cebulę i wszystkie
przyprawy Kamis Kulinarne Inspiracje. Miksuje na papkę. Jeżeli za mało się skleja, możecie dodać
oliwę z oliwek.
Kurczaka nadziewam po sam brzeg powstałą "papką". Piekę w 190 stopniach około 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewam
kurczaka sosem, który się wytwarza podczas pieczenia a po 45 minutach odwracam go na drugą stronę. Smakuje wybornie z opiekanymi
ziemniakami z
rozmarynem, skoro już macie uruchomiony piekarnik to warto to wykorzystać.