Wykonanie
Pomysł nasunął mi się ponieważ miałąm dużą ilość
udek kurczaka, a pieczenie ich kolejny raz w piekarniku nie było zbyt interesujące. Tak powstały kotlety z udek.4 całe ćwiartki z
kurczakaczosnek granulowany
przyprawa do kurczaka2
jajkabułka tarta/rozkruszone
płatki kukurydzianeĆwiartki z
kurczaka obieramy ze skóry i oddzielamy podudzia od udek. Trymujemy te części (czyli oddzielamy kość od
mięsa tak aby nie uszkodzić zbytnio struktury
mięsa). Powinniśmy otrzymać 8 kotlecików. Marynujemy je w
przyprawie do
kurczaka i
czosnku granulowanym. Zostawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie obtaczamy kotlety w
jajku i
bułce i smażymy na bardzo rozgrzanym
oleju. Musimy uważać aby
kurczak nie był w środku surowy; takie kotlety smażymy dłużej niż kotlety z piersi. Podajemy z dowolnymi dodatkami.Smacznego!Powiązane wpisy:Faszerowane ćwiartki z
kurczakaKotlety
sojoweChrupiący
kurczak w panierce PankoFalafele (kotlety z
ciecierzycy)