ßßß Cookit - przepis na Kotlety z udek kurczaka

Kotlety z udek kurczaka

nazwa

Wykonanie

Pomysł nasunął mi się ponieważ miałąm dużą ilość udek kurczaka, a pieczenie ich kolejny raz w piekarniku nie było zbyt interesujące. Tak powstały kotlety z udek.
4 całe ćwiartki z kurczaka
czosnek granulowany
przyprawa do kurczaka
2 jajka
bułka tarta/rozkruszone płatki kukurydziane
Ćwiartki z kurczaka obieramy ze skóry i oddzielamy podudzia od udek. Trymujemy te części (czyli oddzielamy kość od mięsa tak aby nie uszkodzić zbytnio struktury mięsa). Powinniśmy otrzymać 8 kotlecików. Marynujemy je w przyprawie do kurczaka i czosnku granulowanym. Zostawiamy na min. 2 godziny. Po tym czasie obtaczamy kotlety w jajku i bułce i smażymy na bardzo rozgrzanym oleju. Musimy uważać aby kurczak nie był w środku surowy; takie kotlety smażymy dłużej niż kotlety z piersi. Podajemy z dowolnymi dodatkami.
Smacznego!
Powiązane wpisy:
Faszerowane ćwiartki z kurczaka
Kotlety sojowe
Chrupiący kurczak w panierce Panko
Falafele (kotlety z ciecierzycy)
Źródło:http://poemat-smaku.blog.pl/2015/04/15/kotlety-z-udek-kurczaka