ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem i fetą

Zapiekanka naleśnikowa ze szpinakiem i fetą

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna zapiekanka. Dobra na zimno i na ciepło.
Czas przygotowania: 45 min. + 30 min. w piecu
Ilość porcji: 6-8
Składniki: na naleśniki:
2 szklanki mąki
2 szklanki mleka
2 jaja
oliwa do smażenia na farsz:
1,350 g. mrożonego szpinaku
810 g. sera feta
1/2 główki czosnku
sól
100 g. sera mozarella
kilka plasterków żółtego sera
W misce wymieszać mąkę, mleko i jaja.
Na patelnię wlać oliwę. Usmażyć ok. 8 naleśników.
Posiekać drobno czosnek.
Na patelnię wrzucić zamrożony szpinak, dodać czosnek, podgrzać kilka minut i dosmaczyć solą. Wymieszać.
Pokroić w kostkę ser feta.
Jak szpinak się trochę ostudzi to wymieszać go z serem feta. Odsączyć.
W naczyniu do zapiekania (najlepiej okrągłym, którego wielkość odpowiada dokładnie wielkości naleśników) układać na przemian naleśniki i przekładać je warstwą szpinaku z serem feta. Ułożyć około 6 warstw.
Na wierzchu ułożyć plastry żółtego sera i mozarelli.
Zapiekać w piecu w temperaturze 180 stopni przez około 30 min.
Źródło:http://krainadobrejkuchni.blogspot.com/2012/11/zapiekanka-nalesnikowa-ze-szpinakiem-i.html