Wykonanie
Jabłka w cieście nie są jakąś wyrafinowana przekąską (deserem?).Ale czasem szukamy czegoś prostego, szybkiego i smacznego.Czegoś co udałoby nam się zrobić nie stojąc pół dnia w kuchni.Smażone jabłuszka są wg mnie właśnie takim... powrotem do dzieciństwa :-)

Składniki:1,5 szkl.
mąkiszczypta
soli1 łyżka stołowa
cukru pudru1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżka
masła (stopinionego i schłodzonego)
rodzynki1
jajko (żółtko+ubite
białko)0,5 szklanki
wody4
jabłkaolej do smażeniakilka kropli
aromatu cytrynowego
Wykonanie:
Mąkę,
sól,
żółtko,
cukier i
cukier waniliowy mieszamy w misce, dodajemy roztopione
masło i
rodzynki. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy pół szklanki letniej
wody i całość dokładnie wyrabiamy. Podobnie jak przy naleśnikach, odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie obieramy
jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm.
Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z
ciastem. Krążki
jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym
oleju (
oliwie) na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Ciepłe - posypujemy
cukrem pudrem.