ßßß Cookit - przepis na JABŁKA W CIEŚCIE

JABŁKA W CIEŚCIE

nazwa

Wykonanie

Jabłka w cieście nie są jakąś wyrafinowana przekąską (deserem?).
Ale czasem szukamy czegoś prostego, szybkiego i smacznego.
Czegoś co udałoby nam się zrobić nie stojąc pół dnia w kuchni.
Smażone jabłuszka są wg mnie właśnie takim... powrotem do dzieciństwa :-)
Składniki:
1,5 szkl. mąki
szczypta soli
1 łyżka stołowa cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka masła (stopinionego i schłodzonego)
rodzynki
1 jajko (żółtko+ubite białko)
0,5 szklanki wody
4 jabłka
olej do smażenia
kilka kropli aromatu cytrynowego
Wykonanie:
Mąkę, sól, żółtko, cukier i cukier waniliowy mieszamy w misce, dodajemy roztopione masło i rodzynki. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy pół szklanki letniej wody i całość dokładnie wyrabiamy. Podobnie jak przy naleśnikach, odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm.
Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Krążki jabłek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju (oliwie) na złoty kolor z obu stron. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Ciepłe - posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/08/jabka-w-ciescie.html