Wykonanie
Bardzo lubię
kapustę kiszoną... dobrą
kapustę kiszoną.
Mogę jeść ją na surowo, albo jako dodatek do kotleta
schabowego, mielonego czy szarych klusek.Warunkiem jest, aby
kapustka była naprawdę dobra. Odpowiednio kwaśna, niezbyt słona. Nie zawsze łatwo o dobry gatunek
kapusty. Ja zazwyczaj testuję wszystkie gatunki
kapusty, do których mam dostęp: i te w słoikach, i te w folii, i te w dużych wiadrach na wagę, bo wiem z doświadczenia, że niesmaczna
kapusta może popsuć całe obiadowe danie.A
kapustę przyrządzam tak:Składniki:1kg
kapusty kiszonejziele angielskieliść laurowyodrobina
pieprzu30 dkg
boczku wędzonego, lub 2 małe
cebulkisklarowane
masłoWykonanie:
Kapustę szatkuję, gotuję ok 45min z dodatkiem
liścia laurowego i
ziela angielskiego. Z reguły wcześniej jej nie płuczę, lubię
kapustę o dość wyraźnym smaku. Na sklarowanym
maśle podsmażam pokrojony w kosteczkę
boczek. Odcedzam
kapustę, wlewam do niej
boczek z
masełkiem i zagotowuję. Doprawiam
pieprzem i ew. dodaję odrobinę
soli do smaku. Do takiej
kapustki nie dodaję
mąki, chociaż wiele osób tak robi. Ja jednak nie za bardzo lubię "paciowatą" konsystencję
kapusty, jaka robi się po dodaniu zasmażki z
mąki... no i oszczędzam kalorie! :))