ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Są takie dni, kiedy zupełnie nie chce mi się nic robić. Myślę sobie wtedy, że będę odpoczywać i na pewno nic nie ugotuję. Potem siadam, odmóżdżam się jakimś serialem i zaczynam się zastanawiać..co by tu zjeść...a może to ugotuję, a może tamto...może pizzę bym zrobiła...ale nie, kupiłam kaszankę i musimy ją zjeść na kolację...to może coś do niej zrobić? I tak kończą moje postanowienia, zabieram się za robienie idealnego dodatku do mięs, ryb, do obiadów i kolacji...do wszystkiego;) A mianowicie - za kapustę zasmażaną.
Taką kapustę z kapusty kiszonej najbardziej lubię na schabowym, ale nie oszukujmy się - zasmażana kapusta świetnie się sprawdza do każdego obiadu;) No może oprócz tych słodkich:)
Składniki potrzebne do kapusty zasmażanej:
1 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka miodu lub cukru
pieprz, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego na zasmażkę: 1/4 masła i dwie łyżki mąki
Kapustę kiszoną przekładam na sitko i dokładnie przelewam wodą. Siekam ją na nieco mniejsze kawałki, żeby było łatwo mieszać. Następnie przekładam do garnka i zalewam wrzątkiem - tak żeby ją przykrył.
Doprawiam listkiem laurowym, kilkoma ziarenkami pieprzu, kilkoma ziarenkami ziela angielskiego i cukrem
Gotuję aż do miękkości (woda wyparuje) i w tym czasie drobno kroję cebulkę i przysmażam ją na maśle. Dodaję dwie płaskie łyżki mąki do cebuli i szybko mieszam - powstanie zasmażka (lekko zarumieniona).
Zasmażkę z cebulą wlewam do kapusty i szybko mieszam. Gotuję jeszcze kilka minut ciągle mieszając.
Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2012/11/gowa-pusta-jak-kapusta.html