Wykonanie
Są takie dni, kiedy zupełnie nie chce mi się nic robić. Myślę sobie wtedy, że
będę odpoczywać i na pewno nic nie ugotuję.
Potem siadam, odmóżdżam się jakimś serialem i zaczynam się zastanawiać..co by tu zjeść...a może to ugotuję, a może tamto...może pizzę bym zrobiła...ale nie, kupiłam
kaszankę i musimy ją zjeść na kolację...to może coś do niej zrobić? I tak kończą moje postanowienia, zabieram się za robienie idealnego dodatku do
mięs, ryb, do obiadów i kolacji...do wszystkiego;) A mianowicie - za
kapustę zasmażaną.Taką
kapustę z
kapusty kiszonej najbardziej lubię na
schabowym, ale nie oszukujmy się - zasmażana
kapusta świetnie się sprawdza do każdego obiadu;) No może oprócz tych słodkich:)
Składniki potrzebne do
kapusty zasmażanej:1 kg
kapusty kiszonej1 duża
cebulałyżka
miodu lub
cukrupieprz,
liść laurowy i kilka ziaren
ziela angielskiego na zasmażkę: 1/4
masła i dwie łyżki
mąkiKapustę kiszoną przekładam na sitko i dokładnie przelewam
wodą. Siekam ją na nieco mniejsze kawałki, żeby było łatwo mieszać. Następnie przekładam do garnka i zalewam wrzątkiem - tak żeby ją przykrył.Doprawiam
listkiem laurowym, kilkoma ziarenkami
pieprzu, kilkoma ziarenkami
ziela angielskiego i
cukremGotuję aż do miękkości (
woda wyparuje) i w tym czasie drobno kroję
cebulkę i przysmażam ją na
maśle. Dodaję dwie płaskie łyżki
mąki do
cebuli i szybko mieszam - powstanie zasmażka (lekko zarumieniona).Zasmażkę z
cebulą wlewam do
kapusty i szybko mieszam. Gotuję jeszcze kilka minut ciągle mieszając.Smacznego:)