ßßß
Składniki:0,4 kg świeżego łososia2 - 3 ząbki czosnku2 łyżki soku z cytryny1/4 łyżeczki oregano1/2 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich1/4 pęczka koperku2 łyżki oliwy do pieczeniasólpieprzWykonanie:Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy oliwę i rozprowadzamy ją równomiernie. Zapobiegnie to przyklejaniu się łososia do dna naczynia.Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.Rybę polewamy cytryną, solimy i pieprzymy.Czosnek przeciskamy przez praskę i równomiernie rozprowadzamy na łososiu.Następnie dodajemy posiekany koperek, oregano i zioła prowansalskie. Rozprowadzamy zioła na łososiu.Przykrywamy naczynie pokrywką.Tak przygotowaną rybę wstawiamy na godzinę do lodówki. Dzięki temu przejdzie zapachem ziół.Po tym czasie łososia wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut, licząc czas razem z nagrzewaniem się piekarnika.Zobacz również:Ziemniaki pieczone z koperkiem.Sos czosnkowy.Sałatka z kiszonych ogórków.Smacznego :)



