ßßß Cookit - przepis na Łosoś w ziołach prowansalskich

Łosoś w ziołach prowansalskich

nazwa

Wykonanie

Za każdym razem, gdy jem tego łososia nie mogę się powstrzymać od komentarza:
"Jaki on jest pyszny".
Pyszny, soczysty, rozpływający się w ustach łosoś w ziołach prowansalskich. Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami.
W tej odsłonie łosoś, ziemniaki pieczone z koperkiem, sos czosnkowy i sałatka z kiszonych ogórków.
Składniki:
0,4 kg świeżego łososia
2 - 3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1/4 łyżeczki oregano
1/2 czubatej łyżeczki ziół prowansalskich
1/4 pęczka koperku
2 łyżki oliwy do pieczenia
sól
pieprz
Wykonanie:
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy oliwę i rozprowadzamy ją równomiernie. Zapobiegnie to przyklejaniu się łososia do dna naczynia.
Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Rybę polewamy cytryną, solimy i pieprzymy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i równomiernie rozprowadzamy na łososiu.
Następnie dodajemy posiekany koperek, oregano i zioła prowansalskie. Rozprowadzamy zioła na łososiu.
Przykrywamy naczynie pokrywką.
Tak przygotowaną rybę wstawiamy na godzinę do lodówki. Dzięki temu przejdzie zapachem ziół.
Po tym czasie łososia wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut, licząc czas razem z nagrzewaniem się piekarnika.
Zobacz również:
Ziemniaki pieczone z koperkiem.
Sos czosnkowy.
Sałatka z kiszonych ogórków.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/06/osos-w-zioach-prowansalskich.html