Wykonanie
Za każdym razem, gdy jem tego
łososia nie
mogę się powstrzymać od komentarza:"Jaki on jest pyszny".Pyszny, soczysty, rozpływający się w ustach
łosoś w ziołach prowansalskich. Podaję go zawsze z pieczonymi ziemniaczkami.W tej odsłonie
łosoś,
ziemniaki pieczone z
koperkiem,
sos czosnkowy i
sałatka z
kiszonych ogórków.

Składniki:0,4 kg
świeżego łososia2 - 3 ząbki
czosnku2 łyżki
soku z cytryny1/4 łyżeczki
oregano1/2 czubatej łyżeczki
ziół prowansalskich1/4 pęczka
koperku2 łyżki
oliwy do pieczenia
sólpieprzWykonanie:Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy
oliwę i rozprowadzamy ją równomiernie. Zapobiegnie to przyklejaniu się
łososia do dna naczynia.
Łososia myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na 2 kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Rybę polewamy
cytryną, solimy i
pieprzymy.
Czosnek przeciskamy przez praskę i równomiernie rozprowadzamy na łososiu.Następnie dodajemy posiekany
koperek,
oregano i
zioła prowansalskie. Rozprowadzamy
zioła na łososiu.Przykrywamy naczynie pokrywką.Tak przygotowaną
rybę wstawiamy na godzinę do lodówki. Dzięki temu przejdzie zapachem
ziół.Po tym czasie
łososia wstawiamy do zimnego piekarnika i ustawiamy temperaturę na 175 stopni (piekarnik z termoobiegiem). Pieczemy 30 minut, licząc czas razem z nagrzewaniem się piekarnika.Zobacz również:
Ziemniaki pieczone z
koperkiem.
Sos czosnkowy.
Sałatka z
kiszonych ogórków.Smacznego :)




