Wykonanie
Mam słodki ząbek a to oznacza że uwielbiam śniadania w słodkiej wersji. Słodkie tosty, placki i inne pyszności. Ale od czasu do czasu mnie najdzie na śniadanie bardziej wytrawne. Tak było w weekend. Omlet to już klasyka
śniadaniowa. Postanowiłam dodać trochę
szpinaku i karmelizowanego
pora i
powiem szczerze że pochłonęłam wszystko w tempie błyskawicy. Muszę przyznać bez bicia.. jest trochę czasochłonne. Ale czasem fajnie zamknąć się w kuchni nawet w
porze śniadania.
Składniki:2-3
jajka na osobę400 g
szpinakupół dużego
pora- tylko biała częśćpół łyżeczki
cukrułyżka
octu balsamicznegokrążek
sera camembert- pokrojony w plastry
sólpieprzmasłoWykonanie:
Por pokrój w półplasterki i podsmaż na
maśle. Dodaj
sól,
cukier i
ocet. Wymieszaj i smaż na wolnym ogniu aż
por zmięknie. W tym czasie umyj dokładnie
szpinak i porwij go w rękach na mniejsze kawałki przy okazji usuń łodygi. Łyżeczkę
masła rozpuść na patelni i wrzuć
szpinak. Mieszaj cały czas do momentu aż
szpinak zmniejszy objętość. Nie smaż go zbyt długo bo stanie się ciapowaty:) Przypraw
solą i
pieprzem.
Jajka rozbij do miseczki. Przypraw.
Masło rozgrzej na patelni i usmaż omlet- użyłam obręczy ale można usmażyć jeden duży. Ja zawsze smażę omlet z dwóch stron- ale to kwestia gustu. Gdy będzie odpowiednio wysmażony przełóż go na talerz i rozłóż
szpinak i karmelizowanego
pora. Na koniec ułóż plaster
sera. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.Smacznego!