Wykonanie
Omlet to chyba najszybsze śniadanie na ciepło. Omlet z
serem camembert należy do tych najmniej skomplikowanych, co jest dość istotne, gdy się spieszymy.
Mogę go jeść bez
chleba, co z góry zmniejsza kaloryczność dania. Połączenie
jajek z
pleśniowym serem jest niewątpliwie bardzo smaczne. Same zalety. Wiem, że niektórzy mają problemy ze złożeniem omleta na pół. Dobra patelnia i odpowiednia ilość tłuszczu(nie za mało) rozwiążą ten problem.
2
jajka1 łyżka
masła2 plasterki
sera camembertszczypta
soliszczypta
pieprzuJajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy
sól i
pieprz. Na patelni roztapiamy
masło, wylewamy
jajka i smażymy. Gdy
jajka zaczną się ścinać, kładziemy na nie plasterki
sera, za pomocą szpatułki podważamy połowę omleta i przykrywamy nią drugą połowę. Chwilę jeszcze smażymy. Podajemy natychmiast, posypane dodatkowo świeżo zmielonym
pieprzem.