Wykonanie
W końcu mamy śnieg:) Noo...może mój entuzjazm jest jeszcze przedwczesny bo do prawdziwego śniegu jeszcze daleko... ale jestem pełna optymizmu jak zwykle i cieszę się z tego, że powoli robi się biało. Dziś wybraliśmy się na spacer. Cóż z tego, że zimno! Zastanawiam się przy okazji czy chłopcy wyrastają z rzucania się śnieżkami? Mój duży chłopiec nie wyrósł. Tuż po wyjściu z domu od razu dostałam
śnieżką.. Nie jestem pewna czy powinno mnie to dziwić? Czekam tylko aż mój mały chłopiec odkryje tę zabawę. I wtedy po mnie. Po długim spacerze uwielbiam się rozgrzewać małymi przysmakami. Oto jeden z nich.
Budyń z
kaszy jaglanej z dodatkiem
przyprawy do piernika. W końcu świąteczny czas powoduje, że możemy bezkarnie sypać ją do wszystkiego. Ciasta, muffiny,
ciasteczka, owsianki,
budyń.. Możliwości jest wiele. Bo przecież w żaden inny czas nie smakuje ona tak fantastycznie jak teraz.
Budyń przygotowałam z
kaszy jaglanej. Ale
kasza gryczana lub
manna też jest godna rozważenia. Dodatki? To kwestia gustu
orzechy,
migdały,
suszone owoce ale obowiązkowo musi się pojawić
przyprawa do piernika. Tylko pamiętajcie o tym żeby z nią nie przesadzić. Tak więc bezglutenowo i wegańsko tym razem. I pysznie!
Składniki:2 szklanki ugotowanej
kaszy jaglanejpół łyżeczki
przyprawy do piernikapłaska łyżeczka
kakaook pół szklanki
mleka roślinnego (użyłam
migdałowego ale może być dowolne, a jeśli nie zależy Wam na tym aby było wegańsko
krowie mleko też będzie ok)
miód lub
syrop klonowyopcjonalnie:
orzechy,
suszone owoce itp.Wykonywanie:Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę.
Mleko dodawaj stopniowo żeby całość nie była zbyt rzadka. Po zmiksowaniu dodaj ewentualnie jeszcze odrobinę
miodu lub
syropu klonowego. Posyp
orzechami lub
suszonymi owocami.Smacznego!