Wykonanie
Dzisiaj przepis na niedzielne ciasto, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo zdrowe.Ciasto to można robić na wiele różnych sposobów, można do
kaszy dodać rozpuszczoną
czekoladę, a na wierzch zamiast
owoców posmarować
czekoladowym kremem z
awokado, żeby uzyskać pyszne ciasto
czekoladowe, można do
kaszy dodać odrobinę
wanilii i zrobić
czekoladową polewę, ja robiłam je na tysiąc sposobów i za każdym razem smakuje niesamowicie.
Składniki:- 3 szklanki
mleka (zwykłego lub roślinnego)- 1,5 szklanki
kaszy jaglanej suchej- 2-3 łyżki
miodu lub innego słodu- paczka
daktyli 150g- 1,5-2 szklanki
orzechów,
migdałów lub
słonecznikaPrzygotowanie:
Kaszę jaglaną zmielić w młynku do
kawy (lub ugotować normalną i później zblendować, można też użyć
mąki jaglanej) zalać
mlekiem i zagotować, cały czas mieszając, po zagotowaniu zmniejszyć gaz i cały czas mieszać gotować tak długo, aż masa będzie gęsta, a po spróbowaniu
kasza będzie miękka, dodać
miód.
Daktyle moczyć przez 15 minut następnie zmielić dodać
orzechy zmielone w młynku lub blenderze na proszek wymieszać, rozłożyć na blachę do tarty wyłożoną papierem , zalać
kaszą jaglaną, ułożyć
owoce i odstawić do lodówki do stwardnienia.