ßßß Cookit - przepis na Migdałowo daktylowy budyń jaglany

Migdałowo daktylowy budyń jaglany

nazwa

Wykonanie

Przepis ten znalazłam na blogu meaningfuleats i od razu spodobało mi się połączenie kaszy jaglanej i migdałów, które moczy się razem przez noc, a następnie blenudje się je razem w taki sposób, że otrzymujemy mleko migdałowe na, którym później gotujemy kaszę, budyń jest aksamitny i pyszny w smaku, podany z owocami i migdałami na wierzchu na pewno wszystkim zasmakuje :)
Składniki :
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki migdałów
- 4-5 daktyli
- 2-3 łyżeczki ziaren konopi (można zastąpić np słonecznikiem)
- owoce i migdały na wierzch
Przygotowanie :
Kaszę i migdały wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc, następnego dnia odlewamy wodę, kaszę i migdały umieszczamy w blenderze, dodajemy 2-3 szklanki wody, daktyle, ziarenka i miksujemy do uzyskania gładkiej masy, następnie umieszczamy masę w garnku i gotujemy ok 10-15 minut do uzyskania gęstej konsystencji budyniu, podajemy z owocami i posiekanymi migdałami.
Źródło:http://zdrowavegekuchnia.blogspot.com/2015/09/migdaowo-daktylowy-budyn-jaglany.html