Wykonanie
Przed Tobą pomysł na niebanalny deser, drugie śniadanie lub kolację. W roli głównej niepozorna i delikatna w smaku
kasza jaglana. W połączeniu z
czekoladą stanowi idealny duet dla rozkoszy kubków
smakowych. Kolejna zaleta? Bardzo łatwy przepis, którego nie sposób zepsuć – wystarczy tylko realizować go krok po kroku. Spróbuj, a przekonasz się na własnym podniebieniu!
Kasza jaglana daje bardzo dużo możliwości. Może być serwowana w interesującej wersji na słono lub bardzo delikatnej na słodko. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. W tym przepisie
kasza jaglana to królowa dania – ona odpowiada za konsystencję. Jednak nie można zapomnieć o
czekoladzie – pysznej i pełnej aromatu, która sprawia, że
budyń nabiera wyjątkowego smaku.Jak przygotować
budyń jaglany z czekoladą?Do przyrządzenia tego dania nie potrzebujesz specjalnych umiejętności. Jednak zdecydowanie przyda Ci się fartuch, który posłuży do ochrony odzieży przed zachlapaniem.Składniki:100 g
kaszy jaglanej,2 szklanki
mleka,1,5 łyżki
kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,1 łyżka
cukru trzcinowego,⅓ tabliczki
czekolady lekko gorzkiej E.Wedel,ulubione dodatki, np. świeże lub
suszone owoce i
orzechy.Wykonanie jaglanego budyniu z
czekoladąPrzed przystąpieniem do przygotowywania budyniu znajdź blender i średniej wielkości garnek.Odmierz 100 g
kaszy jaglanej i wsyp na suchą, rozgrzaną patelnię. Praż nasiona przez około 10 minut. Pilnuj, żeby się nie przypaliły i w razie potrzeby odpowiednio reguluj moc palnika.Po uprażeniu
kaszy, wsyp ją na sito i dokładnie płucz przez polewanie zimną
wodą do momentu, aż
woda przestanie być mętna. Na koniec przelej ją gorącą lub wrzącą
wodą i odsącz.Do garnka wlej
mleko i wsyp
kaszę. Wstaw na palnik i zacznij gotować. Dodaj także
cukier trzcinowy oraz ciemne
kakao. Pamiętaj o tym, żeby cały czas mieszać zawartość naczynia – w ten sposób zapobiegniesz przypaleniu się zawartości. Po kilkunastu minutach
kasza wchłonie cały płyn.Zdejmij garnek z palnika. Pokrój
czekoladę na drobne kawałki i dodaj do przygotowanej masy. Pod wpływem temperatury szybko się rozpuści. Zamieszaj.Następnie przelej
kaszę do blendera kielichowego lub sięgnij po model ręczny. Włącz wysokie obroty i za pomocą urządzenia dokładnie miksuj zawartość do momentu, aż powstanie cudownie gładki i jedwabisty mus.Podczas blendowania
budyń będzie się stawał coraz gęstszy. Jeśli będziesz
mieć trudności z miksowaniem, dolej łyżkę lub więcej
mleka. Pomoże to nieco rozrzedzić danie i ułatwić dalsze miksowanie. Gdy uznasz, że deser ma odpowiednią konsystencję, przelej go do miseczek. Najlepiej smakuje podawany na ciepło.Jakie dodatki wybrać do budyniu z czekoladą?Najlepszy wybór do budyniu to letnie
owoce, takie jak
maliny,
borówki,
truskawki czy
jagody. W zimie możesz sięgnąć po ich mrożone wersje – równie dobrze uzupełnią smak
czekolady.Dla urozmaicenia smaku można sięgnąć po świeże listki
mięty lub… szczyptę
pieprzu cayenne.
Mięta doda świeżości, a
pieprz pikantną nutę, która doskonale komponuje się ze
słodyczą czekolady. Jeśli nie lubisz
owocowych deserów, zdecyduj się na domowej roboty
masło orzechowe – wystarczy, że zblendujesz ulubione
orzechy.Smacznego!Zobacz więcej: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/czekoladowy-
budyn-jaglany-z-dodatkiem-miety/