Wykonanie
O nasionach
szałwi hiszpańskiej (chia) słyszeli już chyba wszyscy. Jakiś czas temu na blogach kulinarnych był niesamowity 'boom' na przepisy z jej wykorzystaniem. Nic
dziwnego - szybko zostały okrzyknięte jednym z 'superfoods' a ich wartości odżywcze powszechnie chwalone: to bogactwo kwasów omega - 3, błonnika, wapnia, żelaza, potasu, magnezu, antyoksydantów i... można by tak długo wymieniać. Nasiona chia są niesamowicie proste do wykorzystania: nie gotujemy ich (by nie straciły swoich właściwości) ani nie mielimy, ale dodajemy do
muesli,
jogurtów, sałatek itp. Zachowują się podobnie jak
siemię lniane, tzn. łatwo i szybko 'żelują' substancję, do której są dodawane. Czy są takie zbawienne dla naszych organizmów? Nie jestem pewna, czy wiele naszych rodzimych nasion nie ma podobnych właściwości, ale jeśli z ciekawości kiedyś zakupicie małe opakowanie, warto wiedzieć jak je wykorzystać :-). Same nasiona chia nie mają żadnego smaku (lub ja nie wyczułam), smakują potrawą, do której zostały dodane. Przekonajcie się, jak prosto można wykonać z nich
pudding czekoladowy :-).Składniki na 2 porcje:1 szklanka
mleka (zwykłego,
migdałowego,
orzechowego,
ryżowego,
kokosowego - pół na pół z
wodą lub ze zwykłym
mlekiem itp.)3 łyżki nasion chia2 - 3 łyżki
kakao, do smaku2 - 4 łyżki
syropu klonowego, z agawy, golden
syrupu,
miodudo podania np.
wiśnie w
syropieDo szklanki
mleka dodać 3 łyżki nasion chia,
kakao i wymieszać. Odstawić na 15 - 20 minut. Po tym czasie zauważycie wyraźnie rozpoczęcie się procesu 'żelowania'. Jeszcze raz zamieszać, dosłodzić do smaku. Przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 5 - 6 godzin lub na całą noc.Rano zjeść ze smakiem np. z
wiśniami w
syropie.Smacznego :-).